Ekonomi indeks’inde bugün…
39 bin metrede para bastı
Otel ekspres yolu açılıyor
Boya sektörüne piyango vurdu
Kongre İstanbul’da yapılır
39 bin metrede para bastı
Herhangi bir araç kullanmadan ses hızını aşan ilk insan olan Felix Baumgartner’in 39 bin metreden atlayışı sponsorları zengin etti. Etkinliğin sponsorları enerji içeceği Red Bull ve İsviçreli saat markası Zenith’e 8 milyon kişiye canlı canlı reklam yapma imkânı sunarken, Youtube’un ziyaretçi trafiğini rekora taşıdı. Analistlerin tahminlerine göre Youtube’un tekil ziyaretçi başına geliri 10.6 dolar seviyesinde olduğu dikkate alındığında “uzay atlayışı”nı canlı seyreden 8 milyon kullanıcı dünyanın en büyük video paylaşım sitesi olan Youtube’a dolaylı olarak 84.8 milyon dolar kazandıracak.
Sektörel Bakış
Otel ekspres yolu açılıyor
Yeni Maslak olarak adlandırılan ve şu anda ikisi 5 yıldızlı biri 4 yıldızlı üç otelin faaliyette olduğu Basın Ekspres Yolu’nda 1 milyar dolarlık yatırımla 17 yeni otel yapılıyor. Bölgede toplamda yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla 16 yeni otelin yapılması için düğmeye basılırken, yerli ve yabancı otel zincirleri de bu otelleri işletmek üzere birbirleriyle yarışıyorlar. İnşaatı devam eden ve yapılması planlanan projelerle birlikte, Basın Ekspres Yolu’nun, orta vadede Levent-Maslak hattında uzanan Büyükdere Caddesi’ne alternatif bir merkez olması öngörülüyor.
Boya sektörüne piyango vurdu
Boya sektörü kentsel dönüşümden 5 milyar dolarlık pay alacak. . Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul’da bulunan 700 bin binadan yaklaşık 300 bininin riskli olduğu tespit edilirken, bu binaların yapılanmasında yalıtımda 8 milyar lira, boya sektöründe ise 5 milyar lira olmak üzere 13 milyar liralık bir rakamdan söz ediliyor. 2 milyar dolarlık bir büyüklüğün oluştuğu boya sektörünün yüzde 80’ine yüzde 20’lik pazar payı ile 4 ana oyuncu sahip durumda. Gelişmiş ülkelerde kişi başı boya tüketiminin 20-25 kilo iken Türkiye’de bu rakamın 12 kilo, inşaat boyalarında ise 7 kilo, bu sebeple Türkiye gelişmiş ülkelere göre yüzde 50’lik daha fazla potansiyele işaret ediyor.
Kongre İstanbul’da yapılır
2010’da 109 kongre ile dünya 7’nciliğine yükselen İstanbul, kongre sayısını 113’e çıkartarak bu yıl da listede 9’uncu oldu ve ilk 10’daki yerini korudu. İstanbul 2000’li yılların başında bu listede 20 kongre ile 40’ıncı sırada yer alıyordu. İstanbul, geçen 11 yılda kongre sayısını rekor bir artışla 113’e çıkarttı ve ilk 10’a girmeyi başarmıştı. Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Derneği’nin (ICCA) yayınladığı uluslararası kongre istatistiklerini içeren dünya kongre şehirleri sıralamasında Antalya da 23 kongre ile 92. sırada yer alırken, Ankara 7 kongre ile 273. oldu. Ülke sıralamasında ise Türkiye 159 kongre ile Dünya 23’üncüsü oldu.
“Borsa İstanbul” 4 milyar TL
İMKB’nin özelleştirilmesi ile ilgili başlanan süreçte VOB, Altın Borsası ve İMKB’yi aynı çatı altında toplayacak “Borsa İstanbul” projesine 4 milyar lira değer biçildi. Şirketleşme sürecinde İMKB yönetiminin dört ayrı şirkete değerleme yaptırdığı ve bu şirketlerin Borsa İstanbul’a 3- 4 milyar lira arasında değer biçtiği belirtiliyor. İMKB’nin İstinye’deki arazisinin dahil edilmediği bu çalışma sonucunda yeni şirketten pay kapma savaşı daha da kızışıyor. İMKB üyesi aracı kuruluşlara Babacan’ın Borsa İstanbul’da yüzde 6 hisse önerdiği ifade edildi. Aracı kuruluşların bu oranı az bulduğu ve Borsa İstanbul’un yüzde 20’sinin aracı kuruluşlara verilmesini talep ettikleri belirtildi.
Hollanda’nın gözü Türk modasında
Amsterdam Belediye Başkan Yardımcısı Carolien Gehrels, son 10 yılda Hollanda’nın Türkiye’ye yaptığı ticaretin 3 katına çıktığını ve Amsterdam ile İstanbul arasında ekonomik bir köprü oluşturulması durumunda pek çok iş adamı ve yatırımcının bundan faydalanacağını söyledi. Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle İstanbul’a gelen “Clipper Stad Amsterdam”yelkenli gemisinde soruları yanıtlayan Gehrels, Amsterdam ile İstanbul arasında ekonomik bir köprü oluşturulması durumunda pek çok iş adamı ve yatırımcının bundan faydalanacağını ifade etti.
Şirketlerden Haberler
Polisan kentsel dönüşümden 1 milyar liralık pay almayı hedefliyor
Polisan Holding CEO’su Erol Mizrahi, ” 20 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Kentsel dönüşüm çerçevesinde Polisan’ın 1 milyar dolarlık bir pay alacağını tahmin ediyoruz” dedi. Bugün yenileme pazarının sektörün yüzde 90’ını, yeni projelerin sektörün sadece yüzde 10’unu oluşturduğunu kaydeden Mizrahi, “Tüketimin yavaşlaması yenilemenin yavaşlaması demek oluyor. Bu nedenle ekonomideki soğumadan bu kadar etkilendik. İnşaattaki durgunluk bizi bu kadar etkilemezdi” diye konuştu.
Trendyol’un hedefi 1 milyar dolar
Üç yıl önce 300 bin dolara kurulan ve bugün değeri 300 milyon doları bulan “trendyol.com” internette Amazon gibi yurtdışına açılarak büyümeyi planlıyor. Şirketin 2015 yılı için hedefi ise 1 milyar dolarlık şirket değerine ulaşmak. Şirkette şu anda 850 kişi çalışıyor, cirosu 150 milyon doları aşmış durumda. Demet Mutlu tarafından kurulan “trendyol.com” a Emre Kurttepeli, Yalçın Ayaydın, Sidar Şahin’in bir dönem ortak olmuştu, şirket bugüne kadar 50 milyon doların üstünde yabancı yatırım çekti. Şirketin kurucusu Demet Mutlu, ABD’li Fortune dergisi tarafından ‘Dünyanın En Güçlü 10 Kadın Girişimcisi’ arasında gösterilmişti.
Doğan Holding Full Petrol’ün yüzde 60’nı aldı
Doğan Holding’in iştiraki Doğan Enerji, Full Petrol’ün %60 hissesini 109 milyon ABD doları bedel üzerinden satın almak üzere sözleşme imzaladı. Full Petrol, akaryakıtta yaptığı indirimlerle dikkat çekiyordu. Doğan Holding, bünyesinde ‘mülkiyeti ve işletmesi kendisine ait’ 24 adet, ‘işletmesi kendisine, mülkiyeti 3. kişilere ait’ 21 ve ‘Full’ markası altında bayilikle faaliyet gösteren 9 olmak üzere 54 istasyonu bulunan Full Petrol’ün söz konusu hisselerine 109 milyon dolar ödeyecek.
Zentiva’nın ihracat üssü Türkiye olacak
Zentiva Dünya Başkanı Jerome Silvestre, Türkiye ilaç pazarının öngörülebilir bir yapıda olması halinde Lüleburgaz fabrikalarının dünyanın ilaç üretim üssü haline geleceğini söyledi. Aralarında Almanya, Avustralya, Danimarka’nın da bulunduğu 13 ülkeden kalite onayı alarak uluslararası üretim üssü haline dönüşen Zentiva Lüleburgaz Tesisleri, bugün 450 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip. 2011’de 230 milyon kutu üretim rakamına ulaşan tesis satılan 5 ilaçtan birini üretiyor.
Kim, ne zaman, nerede, ne dedi?
Ekonomist Dr. Saruhan Özel / IMF -Dünya Bankası toplantısı, 14 Ekim 2012, Tokyo
Yunanistan’ı gözden çıkardılar
Tokyo’da yapılan IMF -Dünya Bankası toplantılarındaki genel görüş; Euro Bölgesi’nin Yunanistan’dan vazgeçeceği ama İspanya ve İtalya’yı içeride tutacağı şeklinde. Yunanistan’dan vazgeçmek için önce piyasaların İspanya ve İtalya saldırılarının bitmesi beklenecek. Çin’deki yavaşlamanın sertleşebileceği yönündeki endişeler de toplantılara damgasını vurdu. Bu yıl yüzde 7-8 arasında olması beklenen Çin’deki büyümenin, yüzde 5 ve altına düşmesi piyasaları korkutuyor. Ama Çinli otoriteler, ekonominin bir iki sene yüzde 7-8 oranında büyüyeceğinden emin.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar / Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı, 13 Ekim 2012, Trabzon
Konut fiyatları daha da düşecek
TOKİ ile konut fiyatları da kiralar da düştü. Dönüşümle ev fiyatları biraz daha düşecek. Vatandaş birleşerek arazilerini büyütsün. KDV ve maketten satış konusunda sektöre çeki düzen vereceğiz. Konut ve iş yerlerinde büyük oranda KDV kaybı var, lüks semtlerdeki konutların KDV’si de farklı olacak. Bazı kimseler ortaya çıkıp arsayı kat karşılığı alıyor, para vermiyor, maketi hazırlıyor, satışa çıkıyor. 800-1000 daireyi yapıyor, sonra satamayınca vatandaş mağdur oluyor. İnşaatçılar vatandaşı mağdur edemeyecek, bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz.
Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir Meslek komiteleri toplantısı, 13 Ekim 2012, Şanlıurfa
İş var ama kar ve para yok
Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir, dünya ekonomilerinde krizin devam ettiğini belirterek bu gelişmenin Türkiye’de sıkıntıya sebep olduğunu söyledi. ASO Meslek Komiteleri’nin Şanlıurfa’da düzenlenen toplantısına konuşan Başkan Nurettin Özdebir, işletmelerin sıkıntıdan çıkamamaya başladığını dile getirerek, “İş var ama kar ve para yok” dedi. Özdebir, “Ancak bütün bu şartlara rağmen Türkiye hak etmediği kadar az büyüdü. Ekonomi yönetiminin piyasaları koklamasındaki bir eksiğinin sonucu olması gerek” dedi.