Akıl Oyunları – Sezon 1

Rosanna ile Eren çifti; evli, çocuklu ve mutlu. New Yorklu Rosanna Ankaralı Eren’in sevgileri dillere destan. Sorun Eren’in Rosanna’nın hayalinde yaşaması. Ryan Gossling’in oynadığı “Lars and Real Girl” ya da şu aralar herkesin dilindeki dizi film “Be Right Back- Black Mirros” da olduğu gibi gerçekleşmez mi sanmıştınız… Daha bu ne ki! Adını koymak da kolay değil;  “olmayan gerçek”, “mış gibi” ve daha bir çok şey diyebiliriz, kısaca “yapay zeka” yeterli olabilir.

Yapay zeka özünde bir dil programı. Bu nedenle sebep olabileceği tahribat tarifsiz. İletişimin temeli olan dil sayesinde dinleri, edebiyatı, pazarlama satışı, aşkı, ekonomide güveni ve siyaseti kapsayan yaşamı oluşturuyoruz.

OTOMASYONDA ZEKA

Dünyanın tanıdığı Türk asıllı ekonomist Prof. Daron Acemoğlu, yapay zekayı yoğunlukla otomasyon alanında çalışan ABD’nin elde edeceği sonuçların, bizim gibi eğitim ve yetenek düşük kalabalık işgücü ordusu için sorun olacağını söylüyor. Türkiye ne kadar hazır…

Çalışmaların içerik üzerine olan yoğunluğu da bilinmeyenlerle dolu. Birbiri ardına gelen örnekler şaşırtıyor doğrusu.  Avrupa Atletizm Şampiyonası’nın (20-25 Haziran) önemli bir kısmı sunum olarak  yapay zeka’ya  emanet. Düşünecek olursanız, spor milyonları peşinden sürüklüyor.

HADİS”GPT”

Yahudi, Müslüman ve Ortodoks cemaatleri geçtiğimiz ay bir ilke imza attı. Dünyanın farklı coğrafyalarında müminlere yapay zekayla ulaşmaya başladı; “HadisGpt”. Binlerce kişinin dinlediği vaaz makineden, inanç kalpten. Düşünür Yual Harrari, “teknoloji yeni bir din yaratacak ve milyonlar peşinden koşacak” diye yazmıştı insanlık tarihini anlattığı kitaplarında. Gerçek olmaz sandık, yanılmışız.

PRATİK FAYDALI TEHLİKELİ

Yapay zeka, tam anlamıyla “Asrın Akıl Oyunu”. Avrupa Parlamentosu yapay zeka kullanımını kontrol altına alacak çok önemli yasal bir adım attı. Türkiye’yle ilgili ya da ilgilendiren bir bakış açısını herhangi bir yerde okumadım, yerelleştirilmiş dille birkaç medya platformunda denk geldim, hükümet ya da muhalefette konuşan yok. Yapay zeka hayal gücümüzün alamayacağı kadar pratik, faydalı ve tehlikeli.

JOHN LENNON VE BEATLES

Efsane müzik grubu Beatles’ın son kez albüm çıkaracağı duyuruldu. Grubun yaşayan üyesi Paul McCartney (80), 1980’de öldürülen John Lennon’la 2023’de düet yapacak. Albümde başka John Lennon şarkıları olacağı gibi bazıları daha önce piyasaya çıkmamış eserler olacak. Nasıl diye merak edenler için; Lennon’ın sesi, vaktiyle kaydedilmiş stüdyo çalışmalarında ayrıştırılmış, yapay zeka John Lennon şarkısını onun sesinden icra ediyor.

ANDY WARHOL

Andy Warhol belgeselini izlemediyseniz, bir an önce zaman ayırın lütfen. Warhol çoklarına göre yeri doldurulamayacak sanat devrimcisi diğerlerine göre de pazarlamanın modern hali. Şüphe yok ki, dehası yüksek, buna karşın içe kapanık, kendisiyle ilgili sorunları olan biri. Yakın çevresi dışında yaşarken konuştuğunu gören az, buna karşın “herkes bir gün 15 dakika ünlü olacak” milyonların bildiği bir replik. Ölümünden yıllar sonra konuştu, sesini hiç duymamış olanlarımız duydu. Yapay zeka Warhol konuşturdu!

SENTETİK KONUŞMA

Sentetik konuşma üretilebiliyor. Her gün çok yeni bir yönüne şaşırıyoruz. Ses üretimi, dudakla senkron konuşmaya geçti. Sonu çok tehlikeli, sayısız dehşet veren örnek çıkar. Ama ya konuşma yetisini kaybeden hastalara ses olduğunda böyle düşünecek miyiz?

ÖNCE ÜRET SONRA TİTRE

Aralarında Türkiye’den çıkan düşünür Prof Daron Acemoğlu’nun da bulunduğu başını çılgın milyarder Elon Musk ve yapay zekayı yaratan teknoloji uzmanları ile akademisyenlerin çektiği bir grup, “bu zekayı durdurmazsak, sonumuz olacak” diyorlar… ABD uzun zamandır teknoloji alanında büyük firmaların patron ve uzmanları yapay zekanın detayları üzerine sorguluyor.

İNSANLIK HACKLENDİ Mİ?

Harrari’nin geçtiğimiz hafta the Economist Dergisi’ne söylediği gibi yapay zeka, insan zekasını çoktan “hack”lemiş bulunuyorsa eğer korkmalı.

Herkes durdurulamayacağını biliyor. Yapay zeka insanoğlu ne öğretirse onu öğreniyor görünmekle birlikte kendi kendisini geliştiren bir zeka. Çözüm konusunda Avrupa Parlamentosu bir adım atmış olsa da fikir önderleri “bu içerikte yapay zeka var” zorunlu etiket uygulaması ya da lisanslama getirilmesini öneriyorlar. İtalya’da sağcı hükümet radikal karar alarak yasaklama yoluna gitti. Yapay zeka yasak dinler mi? Sanırım geç kalınmış olmanın ötesinde gereksiz bir adım.

KVKK NE İŞE YARIYOR?

Türk aklının, ne profesörler, yargıçlar, doktorlar, askerleri telefon dolandırıcılığı yoluyla çaresiz bıraktığını biliyoruz.  Yapay zekayla ne kasalar boşaltacaklarını düşünmek istemiyorum. 85 milyonun TC kimliklerinin hack’lendiği güncel bir haber.  Sentetik ses yalnızca dolandırıcılığın yolunu açmayacak tabii ki, KVKK diye bildiğimiz kişisel verilerin korunması kanunu bir yana fikri ve sınai haklar konusunda da çok sorun çıkacağı ortada. “Bilgi Toplumu” bilgi toplamayı ve harcamayı bilmiyor anlaşılan. Bu arada Facebook, Instagram, Whatsapp gibi popüler uygulamaların sahibi Meta şirketi, yapay zeka marifetiyle 6 dilde konuşma üreten Voice Box uygulamasını, kötüye kullanım riski nedeniyle şimdilik piyasaya sürmeme kararı aldığını açıkladı.

YAPAY HABERLER

Birçok tanınmış yayın organı, üretken yapay zekayı kullanmaya başladı, hangi haberlerin yapay zeka ürünü olduğunu bildirenler olduğu gibi kontrolsüz kullananlar mutlaka ve mutlaka çok. New York Times, Alman Axel Springer İngiliz Reach, İtalyan Il Foglio yapay haberler yayınlıyorlar. Pek çok medya kuruluşu borsa açılış kapanışlarını, ana haber özetlerini zaten bu şekilde hazırlıyor. Güncel bir medya analizine göre, siyasi uzmanların Putin’in Ukrayna savaşı üzerine oluşturduğu strateji adımların yapay zeka çalışmasıyla inceliyor. Foreign Policy uzun ve kanlı bir süre öngörüyor.

Rosanna’nın fantezi dünyası kadar masum değil hiçbir şey. Kaldı ki, Rosanna’nın aklından ne geçiyor belli değil. Koruyun kendinizi!

 

 

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir