Devlet Sosyal Medyayı Severse

Doğru iletişim örneklerini paylaşmayı hem seviyorum hem de görev biliyorum. “İletişim herkese lazım” diyoruz demesine de iletişim içinde olan birey, kurum ve devletlerin sayısı bir elin parmağını geçmiyor. İletişimi tek taraflı bir haykırma olarak görenlerin sayısı yüksek. İletişim son zamanlarda propaganda, kara propaganda, trol çalışmaları, yalan haber ve veya can yakan şantaj haber türü olarak algılanıyor.

İlgimi çeken bir iletişim çalışmasından söz edeyim; Singapur hükümeti Maliye Bakanlığı bütçesinin detaylarını halka anlatmak istemiş. Anlaşılan o ki, gençlere ulaşmakta pek çok hükümet gibi zorluk çekiyorlar. Sosyal medya enstrümanları kullanılması kararlaştırılmış. Singapur hükümeti yeni nesil iletişim araç ve platformlarını kullanmakla yetinmemiş,  etkili 50’den fazla fenomenle anlaşmış. Amaç vatandaşı 2018 bütçesi hakkında bilgilendirmek ve geri bildirim toplamak.

Genç sosyal medya fenomenleri en az 30 mesajı, geçen yıl Aralık ayından bu yana takipçilerine iletiyor, bütçe hakkında bilgi edinmeleri ve geri bildirim vermeleri için Bakanlık internet sitesine yönlendiriyorlar. Seçilen fenomenlerin öyle milyonlara hitap ettiğini düşünmeyin. Benim ilgimi çeken de bu.  Kimi binin üzerinde, kimi 30-40 bin takipçiye sahip. Belli ki hepsinin hedef kitlesi farklı. Hükümetin açıkladığı bütçe planının, kendi hayatlarını ne şekilde etkilediğini anlatan paylaşımları, sponsorlu içerik olarak etiketliyorlar. Bakın bu da çok önemli. Reklam ve advertorial çalışmaları şeffaf olarak gösterilmeli.

Size çok ilginç bir paylaşım örneği vereyim. Yaklaşık 21.800 takipçisi olan blog yazarı ve emlakçı Cheng Kai Ting’in nikah masasındaki fotoğrafını şu post’la paylaşmış: “Beraberliğimizi mühürlemek için imzalarımızı atmadan önce, gelecekteki mali kaynaklarımızdan emin olmak için plan yaptık. Benzer şekilde, Singapur hükümeti, önümüzdeki mali yılda, Singapurlulara yardım etmek ve işletmelerimizi desteklemek için #SGBudget’ı planladı.” Post bütçe sitesine yönlendirme yapıyor.

Hükümet geçtiğimiz yıl daha küçük çaplı, benzer bir kampanya yürütmüş.  Bu yıl  profesyonel bir pazarlama şirketiyle çalışıyorlar. Bakanlığın gençlere ulaşmak üzere izlediği sosyal medya stratejisinin detaylarını bilmiyorum, ama gördüğüm hibrid bir sistem kurmuşlar. Sosyal medyanın yaygın, hızlı kaslarıyla geleneksel iletişimin kulaktan kulağa metodunu birleştirmiş, samimiyet ve kişiselleştirme dozunu artırmışlar. Bu kampanyanın sonuçlarını doğrusu merakla bekliyor olacağım, farkındalık yaratmak üzerine kurgulanan her PR kampanyasının tutum ve davranışları değiştirmekte etkin olamayacağını biliyorum. Bilinç oluşturmak için iyi bir başlangıç. Genç Singapurlular, konunun farkında oldukları zaman bilgi edinmek üzere doğru adrese yönlenecek.

Singapur son günlerde dikkatimi çeken başka bir haberle de karşıma çıktı. O nedenle bu tür yeni nesil çalışmalarını duyunca şaşırmıyorum. Eminim sizin de dikkatinizden kaçmadı; ülke bütçe fazlası verince, vatandaşlarına temettü dağıtacağını açıkladı. 100-300 USD dolar arasında bireysel bir kazançtan söz ediliyor. Bütçe fazlası vermek ve ülkenin toplam kazancından pay almak ne güzel bir duygu. Milli hisleri harekete geçirmenin zekice bir yöntemi, aidiyet hissi yaratmak. Aidiyet, güven demektir. Güveni finans diline tercüme ettiğinizde kazanç çıkar. Düşünmekte yarar var.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir