Bazen yine yeniden ders çalışmak gerekir. Unuturuz. Temel olan her şeyin üzerinden gelir geçer okumayız bile. İlaç prospektüsünden elektronik alet kurulumuna ve iş tanımına kadar uzar bu durum.
Atlamak istediğim nokta, anlı şanlı iletişim. Hiç farkı yoktur, inanın. Aktarmak istediğim beceri seti kurumsal iletişim üzerine. Hani o katmanlar arasında kaybolup giden ve eriyen departman ve görev yapanların el kitabı.
Temel olan adımların neredeyse hepsini; “Bunda da bilmeyecek ne var, ben çözerim” deriz. “Öyle mi? Biliyorsak neden peki…” sorusunu kendimize de başkasına sormayız; “ayıp olur… “Konu çoğu zaman bilmemek değil, içselleştirmemektir. Kaldı ki şöyle de bir durum var, herkes her konuya talip olmamalıdır. Herkesin mecburiyetten, her işi yapmaya hazır olduğu kısıtlı bir iklimdeyiz. Bu durum ekonomimiz – vizyonumuz yüzünden adeta bir mahkumiyet. İş alanları ve meslekler yarı açık ceza evi gibi. İş dünyası; bu da kriz yönetmenin bir parçası! Vasat yaratmanın bin türlü yolu var. Mevsim kurak diye ne kimseyi yakalım ne olanla yetinelim.
Önce iş tanımlarını o meşhur “iklim” ne gerektiriyorsa revize edelim… sonra ehliyeti sorgulamalı, ayıptan kaçınmalıyız. Emeği harcamayalım.
Hadi anımsayalım:
KURUMSAL İLETİŞİMCİDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Stratejik Düşünme ve Planlama: Kurumsal iletişimciden şirketin genel stratejisiyle uyumlu bir iletişim planı oluşturma yetkinliği, iletişim faaliyetlerinin ölçülebilir sonuçlarını değerlendirmesi kadar esneklik ve öngörü yeteneğine sahip olması beklenir.
Kriz ve İtibar Yönetimi: Soğukkanlılıkla hareket etmek iç ve dış paydaşlar için doğru-güven verici mesajlar iletmek başarılı bir iletişimcinin temel özelliğidir. İletişimci, itibarın korunması ve krizin şirket üzerinde etki bırakmaması için çözüm geliştirir. İletişimciden krizi çözmesi ve yönetmesi beklenir, kendisinin kriz yaratması ve içinde boğulması düşünülemez.
İleri Düzey İletişim Becerileri: Adı üstünde iletişimci, farklı kültürler, yaş grupları ve sosyal segmentler için uyarlanabilir mesajlar oluşturabilmeli, bunları yazılı sözlü iletişimde yüz yüze sanal ortamlarda ve her platformda ustalıkla gösterebilmeli. Etkili geri bildirim almalı, etkili dinlemeli. Her ortamda kendisini rahatça ifade edebilmeli, konuşma deneyimine ikna gücüne de sahip olmalı.
Medya İlişkileri ve Halkla İlişkiler Bilgisi: Geleneksel basın, dijital medya, influencer’lar ve sosyal medyayla sürdürülebilir ilişkiler kurulmalı. Medya krizlerini yönetmek, basın bültenleri hazırlamak ve şirketi halka açık bir şekilde temsil etmek iyi ilişkilerle mümkün.
Problem Çözme ve Analitik Düşünme: Beklenmedik sorunları hızla çözebilme ve yaratıcı çözüm yolları bulma, bir iletişimcinin temel özelliği olsa da burada fark yaratabileceği alanı, kendi sesini bulabilir.
Takım Çalışması ve Liderlik Yeteneği: Farklı departman ülke ve kurumla entegre iletişim planları oluşturup uygular. Ekip yönetme ve ilham verici bir lider olma yetenekleri, özellikle kriz anlarında etkili liderlik gösterebilmeleri açısından şarttır.
Esneklik ve Adaptasyon Kabiliyeti: İster teknoloji ister geleneksel değişiklikler olsun, hiç fark etmeksizin önüne çıkan tüm değişime dönüşüme koşula uyum sağlamak zorundadır. Bunu doğallıkla yapar.
Yaratıcılık ve İnovatif Düşünme: Bu kuralın tarifi bile olmaz, bir iletişimci yaratıcı heyecanla doğmazsa bunu içinde geliştirir. Merakla yaşar. Kabına sığmaz. Bu yüzden vazgeçilmezdir.
Dijital Okuryazarlık ve Teknoloji Bilgisi: Veri analizi ve SEO bilgisi gibi dijital okuryazarlık, bir iletişimci için olmazsa olmaz. Tüm teknolojiyi bir yana koyacak olursak, aynı zamanda sosyal olarak okur yazar olmak aslolandır.
Duygusal Zeka (EQ) ve Empati: Bu özellikleri anlatmaya gerek yok, olmayan birinin iletişimci olmaması tercih konusudur.
Kültürlerarası İletişim Yeteneği: Çeşitliliği ve çok kültürlülüğü anlama, bu farkındalığı hem iç hem de dış iletişimde kullanabilme yetisi, özellikle uluslararası bir arenada faaliyet gösteren kurumlar için kritiktir.
Hikaye Anlatıcılığı (Storytelling): Kendi hikayesi olmayan, kurumun hikayesini anlatamaz. Hikaye bir iletişimcinin 24 saat yaşadığı akvaryumdur. Taştan hikaye çıkarması gerekir. Bunu da hedef kitle çeşitlemesiyle kurgulamalıdır.
Veri Analitiği ve Ölçümleme Yeteneği: Ölçülemeyen iletişim olamaz. Tüm strateji yelpazesi tüm uygulamalar metriklere dayanmalı. İlerlemeyi başka türlü sağlayamaz ve tanımlayamayız.
İç İletişim Becerileri: Sadece dışa dönük bir süreç değil, kurum içi iletişimi de içermelidir. Çalışanların motivasyonunu artıran, kurum içindeki bilgi akışını etkin yöneten bir iç iletişim stratejisi, kurum kültürünü güçlendirir. Belki de her şeyden daha kritik ve önemlidir.