İnsan çoğu zaman günlük koşuşturma içinde burnunun dibindekileri göremiyor. Çoğu zaman da görmek istemiyor. Günlük gazeteleri okumak, TV haber kanallarında dolaşmak da yetmiyor. Sanırım bizim ülkemiz dünya üzerindeki pek çok ülkeden daha renkli. Tabii kendimce bir yargı. Herkes kendi ülkesi için benzer düşüncelere sahip olabilir. En ilginç ülke bizim ülke…
Bu konuda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum. Gözünüzden kaçmış olabileceğini düşündüğüm ilginç Türkiye haberlerini sizinle paylaşmak istedim. Yorum yok. Çünkü okuyacaklarınızın çoğu bir kurum ya da kuruluş tarafından araştırılmış, hatta çoğu uluslararası kurumların verileri. Yanlış anlamayın onlar, bizimkinden daha iyi ve daha güzel olduğu için değil. Aslında söylemek istediğim özetle, birbirinin peşi sıra özetlediğim haberlerin hiçbirini yorumlamaya kalkmadım. Dilerseniz siz buyurun yorum yapın ama gereksiz.
Türkiye halleri bunlar, Türkiye… İyi seyirler dilerim;
Mayınla biten yaşamlar
Türkiye’de 1 milyon mayın döşeli, stoklarda 3 milyon mayın var. Son bir yılda 56 kişi mayın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Onlarca çocuk, gözsüz, kolsuz, ayaksız kaldı. Mağdurların yüzde 83′ü sivil, sivillerin de büyük bölümü çocuk.
Topraklarına 1 milyon mayın döşenen ve elinde üç milyon mayın stoku bulunan Türkiye, 2004 Mart ayında antipersonel kara mayınlarının üretimini, dağıtımını, stoklanmasını ve kullanımını yasaklayan Ottowa Sözleşmesi’ni imzaladı. Şu ana kadar sözleşmeyi imzalayan ülke sayısı 144.
1 Mart 1999′da yürürlüğe giren sözleşme sonucu 65 ülke 37 milyon mayını imha etti. 1999-2003 arasında 125 bin futbol sahası büyüklüğünde bir arazi mayınlardan temizlendi.
Türkiye 2007′ye kadar stoklarındaki mayınları imha edecek, 2013′e kadar da topraklarını mayınlardan temizleyecek. Türkiye’nin BM’ye sunduğu rapora göre en çok mayın Şanlıurfa, Gaziantep ve Ardahan gibi sınır kentlerinde.
Dolar milyarderleri ligine 8 Türk girdi
Forbes Dergisi’nin geleneksel ‘dolar milyarderleri ligi’ne girenlerin sayısı bu yıl 691’e, servetleri toplamı da 2.2 trilyon dolara çıktı. Bill Gates’in 46.5 milyar dolarla birinci olduğu lige 8 Türk işadamı da yerleşti. Listedeki Türklerin servetleri toplamı 16 milyar doları buluyor.
Bill Gates ‘dünyanın en zengin adamı’ ünvanını korurken, listeye giren 8 Türk milyarderin en zengini 4.9 milyar dolarlık servetiyle Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç oldu. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk 4.7 milyar dolar, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı 1.2 milyar dolar, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Şevket Sabancı 1.1 milyar dolar, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Erol Sabancı 1.1 milyar dolar, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan 1 milyar dolar, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu 1 milyar dolar, Fiba Holding ve Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin 1 milyar dolar.
Memurların dörtte üçü 500-900 YTL alıyor…
Türkiye’deki devlet memurlarının yüzde 78′i, günümüzde 500 Yeni Türk Lirası (YTL) ile 900 YTL arasında maaş alıyor. Rakamlar, memurların yüzde 1.2′si açlık yüzde 98.6′sı yoksulluk sınırında bulunduğunu gösteriyor.
Devletin gelir ve giderlerinin günlük olarak izlenebildiği Say 2000 Projesi kapsamında, devlet memurlarının profilinin ortaya konulması için bir çalışma başlatıldı. Devlet memurlarına ilişkin veriler, memurların maaş düzeylerini de ortaya koydu.
Sahtecilikte sınır tanımayız
ATO’nun raporuna göre, gıda işletmelerinin yarısına yakını denetlenmezken, Türkiye marka sahteciliğinde de ilk sıralarda yer alıyor. Neredeyse her ürünün sahtesi yapılıyor.
Türkiye’de 5 bin civarında sahte diş hekimi bulunduğu belirtilen raporda, sahte dişçilerin, muayenehane açacak parası olmayan yeni mezun diş hekimlerinin diplomalarını kullanarak diş hekimliğine soyunduğu ileri sürüldü. Rapora göre, sahte maliyeciler, Maliye kokartıyla vergi mükelleflerine giderek, Maliye Dergisi, Maliye Gazetesi gibi isimlerle gazete, dergi, CD, broşür ve benzeri satıyor. Mükelleflerin ev veya işyerlerine giderek, beyaz bir kağıda basılmış sahte tahsil alındılarıyla para tahsilatı yapıyorlar.
Türkiye’de 27 bin gıda sanayi işletmesinin 10 bininin denetlenmediği belirtiliyor. Raporda, bunlardan sadece 17 bininin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın gıda siciline kayıtlı olduğu, yaklaşık 400 bin gıda satış ve toplu tüketim yeri olduğu ifade ediliyor.
Türkiye’nin markalı ürünlerin sahtelerini ürütmekte bir numara olduğu ileri sürülen raporda, dünya piyasalarında Türkiye’nin adının “taklitçiye” çıktığı yazılı. ABD Ticaret Temsilciliği’nin (USTR) yayınladığı yıllık Fikri Mülkiyet Hakları Raporu’na göre, Türkiye marka sahteciliğinde ilk sırada.
Halk mutlu DİE’nler mutsuz çıktı
KESK’e bağlı BES (Büro Emekçileri Sendikası), BASK’a bağlı BÇS (Bağımsız Çalışanlar Sendikası) ve Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro Sen, bin 500 çalışana sahip Devlet İstatistik Enstitüsü’nde (DİE) anket yaptı. Ankete binin üzerinde personel katıldı. ‘DİE Çalışanları Memnuniyet-Beklenti Araştırması’ adlı ankette personele, beş seçenekli 95 soru soruldu. Kendi personeli ‘mutsuz’ çıkan DİE bir süre önce Türkiye genelinde bir ‘mutluluk anketi’ yapmıştı. Anket sonuçlarına göre halkımızın yüzde 48.7′si ‘mutlu’, yüzde 9.3′ü ‘çok mutlu’, yüzde 9.5′u da ‘mutsuz’ çıkmıştı. Araştırmada kadınların mutluluk oranı yüzde 51.3 çıkarken bu oran erkeklerde yüzde 46.1 olarak gerçekleşmişti.
Türkiye teknolojide dünya 52’ncisi
Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Bilgi ve İletişim Teknolojisi Endeksi’nde Türkiye, 104 ülke arasında 52’nci sırada yer aldı. Dünya birincisi Singapur, ikincisi ise İzlanda. Dört sıra yükselen Türkiye 52’ncilik derecesiyle, AB’nin yeni üyesi Polonya ve Letonya ile 2007 yılında üye olacak Bulgaristan’dan daha üstlerde yerini almış oldu. Türkiye’nin AB üyesi yakın komşuları Yunanistan ve Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ise 42 ve 37’nciliği aldı. Ürdün de 44’üncü sıraya yerleşti.
İşsizlik korkusu, ölüm korkusunun önüne geçti
Türkiye İş Kurumu’nun (İş – Kur) verileri, Türk işçilerinin “”kelle koltukta”” çalışmayı göze alarak Irak’a gittiğini ortaya koydu. Türk şoför ve işçilere yönelik saldırıların yoğun olarak yaşandığı geçen yılın ocak – eylül döneminde Türkiye’de iş bulamayan 3 bin 915 kişinin ölümü de göze alarak Irak’ta çalışmaya gittiği belirlendi.
İş – Kur’un eylül ayı verilerine göre, ocak – eylül döneminde toplam 29 bin 988 kişi kurum kanalıyla çalışmak için yurtdışına gitti. Türk işçilerinin gittiği ülkeler arasında savaş ve karışıklık yaşanan Irak’ın üst sıralarda olması dikkat çekti. 2003 yılında 199 kişinin gittiği Irak’a geçen yılın ilk dokuz ayında yeni giden işçi sayısı 3 bin 915′e ulaştı. Irak’a çalışmaya giden işçi sayısında 2003 yılının aynı dönemine göre 15 kat dolayında artış yaşandı.
Akademik hayatta ilk 500′e bile giremedik
Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni üniversitelerin açılması için yeşil ışık yakmasına karşın, Türkiye’deki köklü üniversiteler global yarışta geride kaldı. Çin’de, dünyanın en iyi 500 üniversitesini belirlemek üzere yapılan araştırmada, Türkiye’den tek bir üniversite listeye giremedi. 2002′de yapılan araştırmada ise İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmeyi başarmıştı. 2004′deki sıralamada sadece ODTÜ 547′nci sıraya yerleşebildi. Yeni listede ilk sırayı Harvard Üniversitesi alırken, Güney Afrika, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Şili ve Singapur gibi ülkelerin üniversiteleri de ilk 500′e girmeyi başardı.
Başbakan Erdoğan’ın müjdesini verdiği yeni üniversitelerin bundan böyle evrensel kriterlere göre açılması planlandığı belirtildi. Çankırı, Kastamonu, Çorum, Kırşehir, Karaman, Bayburt gibi küçük illerde bulunan ve büyük köklü üniversitelere bağlı yüksek okulların kriterlere uygun olması halinde üniversite olarak açılması düşünülüyor.
AİHM övdü: Türkiye normalleşiyor
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 2004 bilançosunu açıkladı. Türkiye, hakkında en fazla dosya bulunan ülkeler arasında yer alsa da, AİHM Başkanı Luizius Wildhaber, Türkiye’nin giderek normalleşen bir çizgide olduğunu söyledi.
Verilere göre Türkiye, karara bağlanmayı bekleyen en fazla davanın bulunduğu ülkeler sıralamasında üçüncü. Türkiye hakkında karar bekleyen davaların sayısı ise 9 bin 591. İlk iki sırada Rusya (11 bin 65) ve Polonya (10 bin 825) yer alıyor. Hakkında en az karar verilecek ülke ise iki davayla Andora. 2004′te Türkiye aleyhine yapılan başvuru sayısı ise 3 bin 958.
Mahkemenin en fazla karar verdiği davalar ise Türkiye hakkındakiler oldu. AİHM, geçen yıl Türkiye hakkında 171 davayı karara bağladı. Türkiye davalarında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğinin saptandığı üç madde öne çıkıyor. Bunlar adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. madde (74 dava), mülkiyetin korunmasına yönelik 1 numaralı protokolün 1. maddesi (42 dava), özgürlük ve güvenlik hakkını garanti altına alan 5. madde (28 dava).
Türk iş dünyası stres sıralamasında dördüncü
Muhasebe ve danışmanlık şirketi Grant Thornton tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, Türk iş sahipleri küresel stres araştırmasında dördüncü sırada yer aldı. İş sahipleri arasında stres düzeyinin arttığın söyleyenlerin yüzde 69 olduğu Tayvan listenin başında yer alırken, onu ikinci sıradaki Hong Kong izledi. Üçüncü sıradaki Meksika’nın ardından Türkiye yüzde 54 ile dördüncü oldu.
Araştırmaya göre Amerikalı iş sahiplerinin diğer ülkelerdekilere göre daha az stresli oldukları belirlendi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ilk dört stresli ülkenin, iş sahiplerinin rekabetten, ekonominin genel gidişatından ve kar konularından endişe duydukları ‘düşük büyüme, yüksek stres’ ekonomileri olduğu belirlendi.
Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam:
İşsiz sayısı 32 bin kişi arttı. Ancak işsizlik oranı yüzde 10.3’den yüzde 10.0’a düştü.
Son üç ayda iş arama kanallarının kullanmadığı için işsiz olarak kabul edilmeyen “ümidi kırık işsizlerin” sayısı 1 milyon 159 bin. İlk kez iş arayanların toplam işsizler içindeki oranı yüzde 17.9’dan yüzde 25.1’e yükselmiştir.
Çalışabilir yaştaki nüfus (15 ve daha yukarı yaş), 939 bin kişi arttı. İşgücü, 1 milyon 91 bin kişi artmıştır. İşgücüne katılma oranı yüzde 47.1 den yüzde 48.4’e yükseldi.
İstihdam oranı yüzde 42.3’den yüzde 43.6’ya yükseldi. Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 51.6’dan yüzde 52,3’e yükseldi. Çalışanların yüzde 70’ini lise altı eğitimliler ve eğitimsizler oluşturuyor. Çalışanların yüzde 19’u lise veya dengi okul mezunu, yüzde 10.9’u yüksek okul veya fakülte mezunu.