Tercümesi, “azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz”. Ama unutmayın azmin bile pes ettiği bir ülkede yaşıyoruz. Gündem İntepe 21 yaşında yüzde 50 engelli sporcumuz. Boğaz’ı geçen ilk engelli kadın olarak tanıyor olabilirsiniz… Gündem, sağlık nedenleriyle artık yüzemiyor! O da bu engele “sen de kimsin” diye yanıt verip eskrime geçti. Kasım ayında Türkiye’yi Dünya Kupası’nda temsil edecek. Sonra Japonya’ya gidecek… Ama gelin görün ki, Gündem’in kendisine uygun üretilmiş tekerlekli sandalyesi ve onun üzerinde duracağı özel platformu yok. Ne onun ne de diğer 4 engelli sporcunun. Yarışmalarda bir iniyor diğeri biniyor. Gündem hedefi olan hırslı, şahane bir genç kadın. Kimseden bir şey istemiyor. Amacı örnek olmak. Ben de sizi Gündem’le tanıştırmak istiyorum.
Gündem’i Gündemimize Alalım
Şimdi gelelim Gündem’in hikayesine… Doğduğunda pek çok bebek gibi sarılık geçirmiş. Ancak kuvvetli Hepatit B’ye tanı koymakta güçlük çeken, müdahalede geciken, tıp ekibi, dünyaya engelle doğan bir kız çocuğu hediye etmiş. Gündem’in Hepatit B’si beyin felcine neden olmuş. 2 yaşına geldiğinde kafasını tutamayan, sol tarafını kullanamayan, konuşamayan ve oturamayan… bunlardan dolayı doktorların, “zekası geri” dedikleri bir bebek. Anne, kızının kendisini anladığını ısrarla tekrar etmiş. Kime karşı?… “5 yaşına gelmez ölür, yatırım yapmayın, paranıza yazık…” diyen doktorlara karşı. Zarla zorla zeka ölçümü yapılmış, 2 buçuk yaşındaki Gündem’in zekası 4 yaşında çıkmış. Anne baba o saatten sonra hummalı bir çalışmaya koyulmuş. Gün 24 saat… onlar gece gündüz dönüşümlü kızlarına fizik tedavi uygulamışlar. Gündem’in hayatı 5 yaşına kadar hastanelerde geçmiş.
Kol Açılmıyor, Bacak İçe Dönük
Yüzde 50 engeli olan Gündem, doğduğunda ve hayatının uzun bir dönemi sol kolunu açamıyor, sol bacağı içe dönük olduğu için yürümesi mümkün gözükmüyor. Kol pek çok çalışmayla ve botoks uygulamasıyla zaman içinde açılıyor. Bacak da kas gevşetici seri ameliyatlar oluyor.
Gündem’in hayatını değiştiren yaklaşım, hidroterapi. Beyin felci kaslara hükmedememek anlamına geliyor… Suyun içinde ise kaslar otomatik olarak çalışıyor. Gündem hidroterapi tedavisinde 2 ay içinde yüzme öğreniyor. Kolluklarını atıyor. Gel zaman git zaman iş ilerliyor.
Şampiyonaya Ne Dersin?
2010 yılı Gündem 13 yaşında… Antrenörü, “Seninle Türkiye Şampiyonası’na katılalım” diyor… Gündem 3 madalyayla dönmez mi… 2012 yılında da Boğaz’I geçen ilk engelli kadın olmayı hedefe koyuyorlar! Sonra her ne kadar yakın çevresi bu konudan Gündem’i uzaklaştırmaya çalışsa da vazgeçmiyor. “Pek cılızdım” diye çevresindekilerin endişelerine tercüman olmaya çalışıyor.
2013 Boğaz yarışı ayrı bir deneyim; “Suya girdiğimde buz kütlesine atladığımı sandım. Yüzmeye başladım. Beni izleyen bot bir süre sonra yanlış istikamette olduğumu, devam edersem akıntıya gireceğimi söyledi. Israrla beni sudan çıkarmaya çalıştılar. Reddettim. Onlar da ben de bir süre mücadele ettik. Beni akıntıdan uzaklaştırın yüzeceğim diye direndim. Baktılar olacak gibi değil, bıraktılar yüzdüm. Suda morarmışım. Korkmuşlar.” Gündem’in normal gibi anlattığı Boğaz yarışından bir anı diyelim!
Üçüncü Oldum Sanırken Birinci
Gündem yarışı bitirmiş. Çıktığımda herkes şaşkın, Gündem onlar şaşkın diye şaşkın. Üçüncü olduğunu sanıyor. Meğer birinci olmuş. Ben buna azmin elinden bir şey kurtulmuyor demek istiyorum. Her ne kadar Gündem’in artık yüzemiyor olması üzücüyse de, Gündem yoluna devam ediyor. Neden yüzemiyor derseniz, ortakulağındaki sorun yüzünden doktor yasaklıyor.
Artık Yüzmek Yasak
Ne gam Gündem için. Yüzme olmazsa başka bir şey olur! Eskrim bu şekilde hayatına giriyor. Bir yıllık sporcu ama klübü ondan çok şey bekliyor. Önünde Gürcistan’da Dünya Kupası ardından Japonya ve diğerleri var…
Toplumun Çimentosu İnsan
Gündem ve diğer sporcu arkadaşlarının desteğe ihtiyacı var. Eskrim sporunu özel tekerlekli sandalyeyle yapabiliyor. Bir de onun üzerinde olacağı platforma ihtiyaç var. Bunların büyük bir teknoloji olduğunu sanmıyorum. Ama nedense Türkiye’de üretilmiyor. Yurt dışı olduğu için çok pahalı teçhisat hepsi. Dönüşümlü kullanıyorlar. Ve ben gerçekten Türkiye’yi temsil eden insanlara neden el uzatılmaz bilmiyorum, anlamıyorum, kınıyorum. Ben Gündem’le tanışıyorsam, devletin benden önce tanışması gerekir. Çimentoya yatırım yapan devlet, toplumun çimentosu olan insana yatırım yapmak zorunda.
Zorundayız
Birçok umutsuz engelli ya da diğer ifadeyle dezavantajlı vatandaşımız var. Onların topluma katılmasını sağlamak ve başarılarıyla gurulanmamız için vesile yaratmak zorundayız. Doğru okudunuz zorundayız. Bizi birbirimize kenetleyecek, hayatımıza anlam katacak başka neyimiz var?… Her yanımız mutsuzluk umutsuzluk! Pozitif insanlara ve gelişmelere, başarılara açız.
Son not, Gündem üniversite öğrencisi. Gayet de başarılı. Akademik kariyer yapmayı hedefliyor. Sporu da bırakmaya niyeti yok. Eskrim sporu uzun yıllar yapılabildiği için ben Gündem’in gündemden ineceğini sanmıyorum.
Youtube kanalımda söyleşimizin tamamını izleyebilirsiniz. Lütfen ne kadar engeli olan tanıdığınız varsa izletin. Engellere engel olalım. Daha çok sayıda Gündem’i, gündemin birinci sırasına taşıyalım.