Gençlik Aslanın Ağzında

Geleneksel zihinleri zorlayan en önemli kitle gençler. Gençlik bizi sevsin, izlesin… Bir türlü ele avuca sığmıyorlar bu nedenle ürkütüyorlar.  Onları şöyle etraflıca anlayacak da çıkmıyor. Bu arada ortaya yaratıcı formüller dökülmeye başladı; rap haber…  hatta bir alana bir bedava haber.

Eriyerek çoğalıyorlar. Herkes bir kere oradan geçiyor. Galiba çabuk unutuluyor. Zaman gibi bir şey, tutamıyorsun, biriktiremiyorsun. Tam çözdüm diyorsun, bir bakmışsın yaş almışlar… arkalarından başkaları gelmiş, haydaaa bir de onları anlamaya çalışıyorsun, tanımıyorsun!

Gençliğin habere ve haberciliğe güvensizliğini bilmeyen kalmadı. Haksız sayılmayacaklarını da pekala biliyoruz.

Sözü uzatmaya gerek yok, kısaca anımsamak gerekirse; haberden kaçınıyorlar. İklim değişikliği, sosyal adalet gibi sosyal konulara ilgilileri geleneksel konulardan daha yüksek. TikTok, Telegram gibi yeni platformları haber akışında tercih ediyorlar.

Okumak mı izlemek mi?

Çevrimiçi video, metin ve ses tabanlı formatlar popüler. Bu hiçbir şey okumuyorlar anlamına gelmez. Örneğin özellikle anlık güncellemeleri ararken veya ‘bilmesi gerekenler’ temelinde neler olup bittiğini takip ederken okumayı seviyorlar. Birçoğu haberlerin ruh halleri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu (%34) ve siyasetle ilgili çok fazla haber yapıldığını (%39) söylüyorlar.

Bundan sonrası çok ilginç!

Washington Post da her medya kuruluşu gibi daha genç ve daha çeşitli kitleye ulaşmak isteyen basın kuruluşlarından biri. Gazete, “Next Generation” Gelecek Nesil diye bir ekip kurmuş. Ekibin geliştirdiği projelerden biri Venmo üzerinden ödeme. Kolay, pratik, anlık. Bununla da kalmıyor neredeyse “bir alana bir bedava” gibi bir yöntem sunuyor. Bakın nasıl;

Yeni aboneler, ilk dört haftalık ödemelerini yaptıktan sonra Venmo hesaplarında 5 dolar kazanıyor.  Bir yıl boyunca her dört haftada bir 4 dolar, sonrasında ise her dört haftada bir 12 dolar. Gençleri abone yapmak için dokuz takla attıklarını söyleyebiliriz.

Gazete stratejisini; bugüne kadar hiçbir haber kuruluşuna abone olmayı düşünmemiş yeni nesil okuyucuya ulaşmanın yolu diye açıklıyor.

Ulaşılabilirlik müdürü

Washington Post’un ödeme sistemleriyle ilgili bir adım atması sürpriz değil. Bundan birkaç ay önce de “erişilebilirlik mühendisi” pozisyonu açtığını duyurmuştu. Ne iş yapar erişilebilirlik mühendisi? Hedef, haber ürünlerini toplumun her kesimine erişilebilir kılmak, haberleri kullanıcı dostu ve verimli hale getirmek.

Bu arada “erişilebilirlik” yeni bir kavram değil. Bazı teknoloji devleri yıllardır erişilebilirlik mühendisi kadrolarıyla çalışıyormuş…  Gençlik tabii ki önemli bir hedef kitle ama toplum yalnızca yaşlarıyla ya da cinsiyetleriyle birbirlerinden ayrılmıyorlar. Örneğin engelli bireylerin habere ulaşımı da çok önemli. Gazete bu duyarlılığa sahip olabilmek için engelli muhabir de istihdam etmiş.

Sıradaki örnek daha da heyecanlı

İsveç’in en büyük günlük gazetesi Aftonbladet, bir gençlik panelinin önerisi üzerine yapay zeka hizmeti geliştirmiş. Haberleri gençlere rap olarak dinletiyor. Yanlış duymadınız, rap haber.

Gazetenin bağlı bulunduğu şirketi yöneten kar amacı gütmeyen vakfın yöneticileri arama konferansı düzenlemiş. Temel soru; gençlere haber nasıl ulaştırılır? Gelen önerilerden biri müzikal haberler.

Aftonbladet fikri 36 yaş altı yaklaşık bin kullanıcıyla test etmiş. Genç tüketicilerine iki seçenek sunmuş. Seçtikleri haberi rap olarak dinleyebilecekleri gibi yapay zeka düzenlemesi bir müzikle de dinleyebilirler. Yeter ki haberlerden uzaklaşmasınlar.

Gazete yönetimi düzene meydan okuduklarını söylüyor. Kim, kime meydan okuyor bilmiyorum ama gerçek şu; hedef kitle geliştirmek aslanın ağzında. Ayrıca Aftonbladet haber ve müziği birleştiren ilk gazete değilmiş, ben de yeni öğreniyorum. İklim değişikliği verileri ve sunumları 2017 yılında sese dönüştürülmüş.

Bu arada, Reuters Enstitüsü’nün nitel bir araştırması, gençlerin haberlerle daha az ilgilenmediklerini, haberlerle farklı yöntemlerle ilişki kurduklarını ortaya çıkardı.

Kaynaklar:

Reuters- Oxford Enstitüsü

Meet the first-ever accessibility engineer at The Washington Post

https://pressgazette.co.uk/news/aftonbladet-schibsted-ai-rap/

https://www.mediapost.com/publications/article/385553/the-washington-post-targets-younger-readers-with-v.html 

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir