İçerik Üretimi Ve Uzmanlığı: Yaprak Özer Vizyonu

Bill Gates’in “Content is King” kehaneti boşa değildi. İçeriğin günümüz dijital pazarlama stratejilerinde çok önemli bir yeri olduğu aşikâr. İster ücretli reklam olsun ister web sitesi trafiğini artırmak ister bir podcast hazırlamak… İçerik üretimi eskiden beri süregelen meslek kollarından biri. Ayrıca bugünün dijital olanakları ile beraber bu alan çok büyük ivme de kazanıyor. Güçlü bir içerik üretimi süreci olmadan tüm çalışmaların bir anda düşüş yaşama ihtimali de yüksektir. Tüm bu farklı içerik türlerini (blog gönderileri, resimler ve diğer görseller, sosyal medya gönderileri vb.) elde etmek ise zaman ve çaba gerektirir. Siz de içerik üretimi hakkında kapsamlı bilgi edinmek isterseniz içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Bu kılavuz, markanız veya girişimleriniz için içerik üretimini nasıl tanımlamanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. İçerik üretiminin ne olduğunu, sürecin nasıl işlediğini ve işlerinize bunu nasıl uyarlayacağınızı ele alacağız. Öyleyse hadi konuya geçelim.

İçerik Üretimi Nedir?

İçerik üretimi; videolardan e-kitaplara, blog içeriklerinden kategori metinlerine, infografiklere kadar görsel – yazılı varlıkların oluşturulması sürecidir. Hedef kitleye ulaşmak, onlarla bağlantı kurmak amacıyla oluşturulan her etkinlik içerik üretimidir. İçerik üretimi, hedef kitle oluşturma amacı taşımaz. Mevcut hedef kitle ile etkileşime geçmek hedeflenir. Bu sürecin, içerik pazarlama stratejisinden farkı budur. Burada sık sık “içerik üretimi süreci” kavramı öne çıkar. Bunun nedeni, düşünülmüş ve sağlam bir içerik üretim sürecinin gerekliliğidir. Güvenebileceğiniz bir süreciniz yoksa, yalnızca içerik projeleriniz gecikir. Kötü yönetilen bir içerik süreci hedef kitleniz ile istediğiniz bağlantıları kurmaz. İçerik üretimi süreci fikrin oluşmasından tanıtıma kadar birçok aşamadan oluşur. Bu nedenle üretilecek içeriğe karar verdiğiniz zaman iyi çalışılmış bir süreç de oluşturmalısınız. Örneğin, blog yazıları genellikle iyi bir yazar gerektirir. Ancak bir video hazırlığında yazar, yapımcı, yönetmen, kameraman ve daha pek çok kişiye ihtiyacınız olacaktır. Oysa bir infografik daha çok illüstratöre veya tasarımcıya ihtiyaç duyar ve az bir yazı gerektirecektir.

Tüm bunlar doğrultusunda içerik üretimi üç türden meydana gelir: Eğitici, duygusal ve reklam. Eğitici içerik üretimi belirli sorunların üstesinden gelmeye odaklanır. Sorun çözme odaklı olduğu için dönüşüm (satın alma vs.) hunisinin en üst aşamasındaki kitle hedeflenir. Duygusal içerik üretimi ise mutluluk, üzüntü, öfke gibi tekil bir duyguya dokunur. Daha çok duygusal pazarlama yöntemlerinin kullanıldığı türdür. Reklam ise ticari içerik üretimi demektir. Hepsinde genel çerçeve esastır. Oluşturduğunuz içeriğin hedefinize ulaşmasına veya hedef kitlenizin ihtiyaçlarını karşılamanıza yardımcı olmak. Bunun için bir ya da birden fazla medya formatında içerik oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra dijital olanaklar, içerik üretiminde büyük imkânlar doğurur. Yazılı, görsel, sesli vs. içerik alanlarına kolay erişim olanağı fırsatları da beraberinde getirir. Bugün dijital dönüşümün geldiği nokta, bir kuruluş olmadan ve bireysel olarak da içerik üretimi sürecine girebilmenizi destekler. O nedenle artık içerik üretimi bireysel girişimler için de ideal alanlar sunar. Bu da tek başına içerik üreticiliği işine giren kişi sayısı artırmaktadır.

İçerik Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

İçerik üretimi sürecini, hazırlanacak içeriğin türü de belirler. Hedef kitleniz ve kuruluşunuz için değer yaratacak içerik türünü seçin. Birden fazla türde içerik üretmek de geniş bir ağ kurmanızı sağlar. Buna göre içerik türleri; blog yazıları, dergi içerikleri, infografikler, videolar, podcast, sosyal medya gönderileri, interaktif içeriklerden oluşur. Hedef kitlenize, işlerinize, kuruluşunuza göre bu ve benzeri türlerde içerik üretimi sürecine girebilirsiniz. Bu türlere kısaca bakalım:

  • Blog Yazıları: Blog metinleri genelde okuyucuyu bilgilendirmenin iyi bir yoludur. Çeşitli konulardaki püf noktalardan, ipuçlarından, sıkça sorulan soruların yanıtlarından oluşur. Eğitici niteliğinin yanı sıra blog yazıları marka bilinirliğini artırmanın, daha yüksek sıralama almanın da bir yoludur. Bu nedenle blog içerik üretimi pek çok markanın değer verdiği bir alandır.
  • Dergi İçerikleri: Haber, röportaj, eleştiri, araştırma ve makale gibi konulardan meydana gelir. Bir diğer adı “süreli yayın” olan dergiler, dijitalleşme ile beraber eski gücünü kaybetse de hâlâ geçerliliğini korur.
  • İnfografikler: Verilerin, bilgilerin, anlatıların görsel temsilleridir. Karmaşık ya da komplike verilerin daha anlaşılır olmasını sağlar. Özellikle istatistik, anket sonuçları, sunumlar gibi alanlarda infografikler çok elverişlidir.
  • Videolar: Özellikle YouTube ve Instagram’da öne çıkar. Videolar, en etkili içerik formatlarından biridir. Üstelik blog yazılarınızı vs. içeriklerinizi de videolara dönüştürebilirsiniz. Bu açıdan video içerik üretimi çok kapsayıcıdır.
  • Podcast: İşitsel içerikler uzun zamandır yükselen trendler arasındadır. Hikaye anlatıcılığı, sohbet, tartışma gibi alanlarda podcast’lerin sadık bir dinleyici kitlesi vardır. Apple Podcasts, Spotify ve Google Podcasts gibi mecralar işitsel içeriklerin en popüler alanlarıdır.
  • Sosyal Medya Gönderileri: Markalar, sosyal medya gönderileri ile milyarlarca kullanıcıya ulaşır. Böylece farklı kitleler ile bağlantı kurabilir, onlara hitap edebilirler. Yorumlar, beğeniler, paylaşımlar ve doğrudan mesajlar bunlardan bazılarıdır. Günümüzde TikTok, YouTube, Instagram’da en popüler içerik türleridir.
  • İnteraktif İçerik: Etkileşimli içerik; izleyicilerin, dinleyicilerin ya da okuyucuların bir içeriği izlemenin veya okumanın ötesinde ona aktif biçimde katılımlarını sağlar. Test ve anketler, etkileşimli haritalar, sanal müzeler bunlardan bazılarıdır.

Neden İçerik Üretmeliyiz?

Peki içerik üreticisi olmak neden bu kadar önemli? İçerik üretimi, potansiyel müşterilere ulaşmanın eşsiz bir yoludur. Çünkü hedef kitlenize ulaşmak ve onların ilgisini çekmek için içeriğe ihtiyacınız vardır. Kârlılık oranını artırmak, hedef kitleyi büyütmek, sektörün önde gelen isimlerinden olmak için içerik üretimi olmazsa olmazdır. Kuruluşlar veya kişiler, iyi içerikleri sayesinde hedef kitlesi tarafından daha da sevilir. Bu da içerik üretimi yapan kuruluşun – kişinin hedeflerine ulaşmasına ciddi oranda katkı sağlar. Bunun yanı sıra potansiyel hedef kitlenize ulaşmanın da harika bir yoludur. Ek olarak arama motorlarındaki sıralamanızı yükseltmeniz, güvenilirliğinizi tesis etmeniz için de içerik üretmeniz gereklidir. İçerik üretimi ile ilgili gereklilikleri bazı maddeler altında tartışalım:

  • Güven Kazanma: Hedef kitleniz için değer yaratacak içerikler üretmeli ve bu konuda tutarlı olmalısınız. Bu istikrar, sizi sektörünüzün güvenilir oyuncularından biri yapar.
  • Bilinirlik: Tüm içerik türleriniz bir araya gelerek markanızı oluşturur. Her içeriğiniz tıklama aldığında markanızın – kuruluşunuzun adının duyulmasını sağlarsınız. Sonunda bir kişi, sunduğunuz ürün veya hizmetlere ihtiyaç duyduğunda size gelmeye başlar.
  • SEO Katkısı: Google’ın arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacak içerikler oluşturmalısınız. Bunu arama motoru optimizasyonu (SEO) aracılığıyla yaparsınız. Böylece, kullanıcılar bir ifadeyi arattığında arama motorlarında üst sıralarda yer almaya başlarsınız.
  • Potansiye Hedef Kitleye Erişim: İçerik üretimi ve paylaşımı, sadece mevcut hedef kitleniz ile bağlarını artırmanız. Bunun yanı sıra içeriklerinize ilgi duyma potansiyeli yüksek kişilere de ulaşırsınız.
  • Uzmanlık: Sektörünüzde onca marka varken kullanıcılar neden sizi seçsin? Bunun için alanınızda uzman olmanız ve bilgeliğinizi göstermeniz gerekir. Alanınızda ne kadar bilgili olduğunuz içerikleriniz ile gösterin!

İçerik Üretiminde Temel Dinamikler Nelerdir?

Bu alan, farklı pek çok bileşenden oluşur. Öncelikle bir içerik üreticisi fikirleri ile yola çıkmalıdır. Harika içeriğinizi, hedef kitlenizin ilginç ve yararlı bulacağı fikirler ile meydana getirebilirsiniz. Bu fikirler hedef kitlenizin ihtiyaçlarına, ilgi alanlarına ve sorunlu noktalarına odaklanmalıdır. Peki bunu nasıl bulacaksınız? Öncelikle hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinin. Bunun için Google Analytics’i, sosyal medya platformlarını bir analiz aracı olarak kullanın. İkinci yöntem olarak satış temsilcileriniz ile görüşün. Temsilcilerinizden müşterilerin ve potansiyel müşterilerin en sık gündeme getirdiği konuları öğrenin. Ayrıca çağrı merkezi ve destek ekiplerinize gelen geri bildirimleri de öğrenin. Çevrim içi ortamlarda (forum siteleri, sosyal medya, slack grupları vs.) yaptığı yorumları inceleyin. Bunlar, doğru içerik fikirlerini bulmanıza yardımcı olacaktır. Son olarak rakip analizi yapmayı unutmayın!

Fikirlerinizi belirledikten sonra konu başlıklarını seçmeye başlayın. Bunun için Keyword Magic Tool gibi anahtar kelime araçlarını kullanabilirsiniz. Burada dönem dönem en çok aranan anahtar kelime bulabilirsiniz. Ayrıca Google’daki “Kullanıcılar Bunları da Sordu” bölümünden pek çok soru görmek, konu başlıklarını bu şekilde belirlemek mümkün. Örneğin, vizesiz seyahat ile ilgili bir içerik fikriniz var diyelim. Anahtar kelime araçlarına ve Google’a “vizesiz seyahat” yazarak ilgili anahtar kelimeleri, popüler ifadeleri keşfedin. Artık içerik üretimine hazırsınız!

Harika bir içerik üretmek ise şunlardan geçer: Hedef kitleye odaklanmak, çözümler sunarak değer yaratmak, sade bir dil kullanmak, ilgili çekici görseller ve materyaller kullanmak, güvenilir kaynakları referans göstermek, mevcut benzer içeriklerden farklılaşmak, eyleme dönüştürülebilir teşvikler ve harekete geçirici mesajlar kullanmak. Bunlar genel olarak güçlü bir içerik oluşturmak için en değerli yöntemlerdir. Ayrıca, Google arama motorunun içerik alanındaki güncellemelerini incelemeyi unutmayın. Örneğin, Google 2022 Ağustos itibarıyla Helpful Content Update (Faydalı İçerik Güncellemesi) yeniliğini duyurmuştu. Bu güncellemenin amacı kullanıcılara doğru bilgiyi anlatıp fayda sağlayacak içerikleri öne çıkarmaktır.

İçerik Üretiminde İnovasyon: Yaprak Özer Yaklaşımı

Gazeteci, yazar, İndeks Konuşmacı Ajansı ile İndeks İçerik İletişim Danışmanlık’ın kurucusu Yaprak Özer, doğru konumlandırma, etkili iletişim gibi pek çok alanda danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermektedir. Bunun yanı sıra yayımlanan kitap ve makaleleri ile de farklı pek çok kuruluşa zengin bilgi birikimini ve kaynaklarını sunar. Yaprak Özer yaklaşımı ile içerik üretiminde ise inovasyon temelli bir anlayış vardır. Bu, değişen koşullar ve yeni içerik trendlerine adapte olmak demektir. Bunun yanı sıra çok daha etkili bir içerik üretimi anlayışının da yaratılmasını sağlar. Sosyal medyadan pazarlamaya, röportaj tekniklerinden bireysel imaja kadar pek çok alanda yenilikçi Özer yaklaşımından yararlanmak için danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Yaprak Özer ile Sözün Gücünü Kullanma Sanatı

“Kim ne derse desin, sözcükler ve düşünceler dünyayı değiştirebilir.” Ölü Ozanlar Derneği

Kelimelerin, ucu bucağı olmayan sonsuz bir hazine olduğunu pek çok profesyonel bilir. Sözün gücü, zihnimizdeki düşünceleri karşı tarafa etkili bir şekilde aktarmak ile ilgilidir. Yani sözün gücü, bir diğer deyişle ifadenin gücüdür. Öyle ki pek çok durumda ne söylendiği değil, nasıl söylendiği daha önemlidir. Tüm bunlar, içerik üretimi dünyası için olmazsa olmaz değerlerdir. Doğru bir ifade gücü, söz ve hitap pek çok hedefe ulaşmanın anahtarıdır. Özer bu doğrultuda konuşma egzersizi, içerik analizi, algı yönetimi gibi pek çok alanda etkili yönlendirmeler yapmaktadır. Siz de içeriğin kral olduğu yerde (Content is King) içerik üretimi özelinde yüksek hizmet kalitesini deneyimleyebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir