Ne tuhaf değil mi, artık internet karakterlerini incelemeye başladık. Neden, çünkü zamanımızın önemli bir bölümünü geçiriyoruz, neden, çünkü internettekilerin yüzünü hiç görmüyoruz? Çünkü artık elektronik yaşıyoruz. Duyurularımızı bu kanaldan yapıyoruz, arkadaşları buradan buluyoruz, haberleşmeyi bu kanalda yapıyoruz, satın alıyoruz, hatta satış yapıyoruz, araştırma yapıyoruz, protestomuzu buradan yapıyoruz, hem övüyoruz hem sövüyoruz… Biz farkında olmadan sanal yaşıyoruz. Peki sanal ortamlarda kimler yaşıyor? Tam olarak bilemesek de yavaş yavaş şekillendiğini görüyoruz. Web tasarım firması Gravity 7’den Adrian Chan online sosyal iletişim ağlarında karşılaşabileceğimiz insan tipleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma yaparak 11 ayrı tip belirlemiş. Bakalım bu tipleri internette karşılaştığınız kişilere benzetebilecek misiniz?
1- Statü Arayan: Tanınmak ve mevki onun için önemlidir. Online topluluk ortamlarında yer alan sembolik etkileşim işaretlerini toplamayı sever. Derecelendirme ve pozisyon çok değerli olduğundan düzenli olarak kendi statüsünü diğerleriyle kıyaslayarak kontrol eder.
2- Eleştiren: Olayların oluşumları ve anlamlarıyla oldukça ilgilidir. Bir konuya çeşitli perspektiflerden bakabilir ama genellikle bu bakış açıları arasında olumlu olanları vurgulamayı tercih eder. Yazdığı içerikleri sıklıkla günceller, okuyucuların yazdıklarından zeka düzeyini, entelektüelliğini, popülerliğini anlayacaklarını düşünür.
3- Sosyal: Online iletişimin gücüne yürekten inanır ve online etkileşimlerden mutluluk duyar. Kolaylıkla yeni arkadaşlar edinir ve kontak kurar. Arkadaşça konuşmalar ve içerikler yaratır. Başka bir konuyla meşgul olsa dahi, biri tarafından konuşmaya davet edilirlerse hemen dikkat kesilir.
4- Konuşmacı: İzleyiciyi akıl, kişilik ve karakterle kendilerine bağlayan gerçek performansçılardır. Konuşmacılar için, sosyal olarak onaylanma, dikkati üzerine çekme, yazdıklarıyla izleyicileri ele geçirme içinde bulundukları topluluğun kapsamından daha önemlidir.
5- Gizlenenler: Varlıklarını göstermekten hoşlanmazlar ve gizlilikleri, güvenlikleri hakkında oldukça bariz endişeleri vardır. Buna rağmen aktif birer kullanıcıdırlar. Sıklıkla internete bağlanır, siteleri ziyaret ederler. Genellikle dikkatli davranan katılımcılardır.
6- Arkadaş: Arkadaşlık duyguları kuvvetlidir ve arkadaşlarıyla flört, oyun, şaka sitelerini paylaşmayı sever. Arkadaş, ortamda kullanılan dile ve ritüellere, konuşma şekillerine, şakalara hakimdir. Kendisi hakkında ne düşünüldüğünü merak eder, arkadaşlarının online olup olmadıklarını takip eder.
7- Yaratıcı: Online topluluğu yaratıcı bir ortam olarak kabul eder ve aktif olarak yaratır, oluşturur, yazar. Topluluktaki diğer kişilerin paylaşıp, birbirlerine iletecekleri, oylayacakları, yorumlayacakları içerikleri ortama sağlar. Bu tür, kullanıcı kaynaklı içerikler, aynı zamanda, kullanılan sitelerin ve servislerin değerini de artırır.
8- Üstat: Kendini bir konunun uzmanı olarak görür ve rutin olarak o konudaki son haberleri, fikirleri ve yorumları paylaşır. Bu karakterdeki insanlar, bir ünleri, dinleyicileri ve takipçileri olduğuna inanırlar ve bunun için düzenli olarak ortamdaki katılımcılara fikirlerini iletirler.
9- Asi: Belli bir düzeni bozmayı ve karşısındakini zor duruma düşürmeyi sever. Dikkat çekmek için online yazışmaları ve tartışmaları böler. Topluluğu çok ciddiye alanları zayıflatmak için çalışır.
10- Resmileştirici: Kurallar, karakterler, pozisyonlar, roller konusunda titizdir. Düzenli bir iletişime, kuralların değerine, yaptırımlara inanır. Online toplulukların alışkanlıkları ve seremonilerine ilgi gösterir. Bu karakterdeki insanlar işbirliği ve yardımlaşmanın önemine inanırlar.
11- Uyumlaştırıcı: Grup üyeliği, aidiyet hissi onun için önemlidir. Bu tip kişilikler grup ilişkisiyle motive olur. Diğerlerine özen gösterir, sosyal olarak hassas ve sorumluluk sahibidir. Grup üyelerinin birbirlerinden etkileşimlerini inceler ve gruptan uzaklaşanları özenle takip eder.