Kağıttan yıldızlara iyi haber

 İnternet ile birlikte yıldızları sönen gazetelerin kan kaybı azalıyor

İnternet ile birlikte basılı gazetelerin öleceği iddiası rasyonel olabilir ama geleneksel basın da boş durmadı, yeni duruma adapte olması uzun sürmedi. Okurlar online mecralara kaymaya başlayınca gazete ve dergiler de kolları sıvadı. Gazetelerin reklam gelirleri Amerika başta olmak üzere birçok ülkede düşmeye devam ediyor ancak düşüş hızı  yavaşladı. New York Times, son beş yılda ilk defa reklam gelirlerindeki düşüşün yavaşladığını duyururken gazetenin hisse senetleri son 6 ayda yüzde 37 değer kazandı. Medya şirketlerinin karlarında da olumlu gelişmeler yaşanıyor. Örneğin Hearst, geçen yılın ilk dokuz ayında yüzde 25 artışla, 2007’den bu yana elde ettiği yüksek kar rakamına ulaştı.

Yeni trend online abonelik

Gazetelerin bir kısmı karlılıklarını arttırmak için bayi fiyatlarını yükseltirken bir kısmı da abonelik bedellerini yükseltiler. Avrupa’da Financial Times ve Türkiye’de de Taraf gazetesinin uyguladığı ücretli online abonelik, gelir getiren popüler modellerden biri olarak karşımıza çıktı. Gazetelerin dörtte biri bu yolu kullanırken, büyük gazeteler ziyaretçi kaybedecekleri ve trafiklerini düşeceği kaygısıyla bunu tercih etmiyor. Bu metot, niş okur kitlesine hitap eden gazeteler tarafından tercih ediliyor. New York Times gibi bazı gazeteler ise daha esnek bir yöntem kullanarak online içeriğin belirli bir bölümünü ücretli olarak sunuyor. Okurlar her ay belirli sayıda haberi ücretsiz görüntüleyebiliyor.  Bu yöntem haberlerin arama motoru ve sosyal medyada indekslenmesini sağladığı için daha verimli oluyor.

New York Times benzeri abonelik sistemi uygulayan gazetelerin web siteleri sadece yüzde 20 trafik kaybediyor. Reklam gelirleri düşse de abonelik ücretlerinden kazanılan para bunu rahatlıkla telafi ediyor. New York Times ve Herald Tribune, geçen yılın ilk dokuz ayında 600 bin dijital abone kazandı. İki gazetenin abonelikten elde ettiği gelir; 47 milyon dolarlık reklam kaybının çok çok üzerindeydi. Dijital aboneliklerin popüler hale gelmesinde akıllı telefon ve tabletlerin yaygınlaşması da önemli bir rol oynuyor. Birçok gazete tüm platformlarda aynı anda yer almak için büyük çaba harcıyor.

Reklamcıların tahtı sallanıyor

On yıl önce gazetelerin gelir kaynağının yüzde 80’ini reklamlar oluşturuyordu. Geçen yıl  bu oran yüzde 45’lere kadar düştü. Bir başka ifadeyle gazetelerin gelirlerinin yarısından fazlası abonelik ya da satıştan gelen kazançlardan oluşmaya başladı. Reklamcıların tahtına yeni gelir modelleri sunan iş geliştirmeciler oturmaya hazırlanıyor…

Peki, basılı gazeteler tamamen kalkar mı? Bu sorunun kesin cevabını kimse bilmiyor ama bir gün katlayıp çöpe atabileceğimiz kadar ucuz bir teknolojiye ulaşırsak, neden olmasın?

Kaynak: The Economist

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir