Mehmet Aksel, Mutfak Sanatları Akademisi’nin (MSA) kurucusu. Beraberinde akademinin öğrencilerinden, Four Seasons’da iki buçuk senedir demi şef olarak çalışan Şehnaz Doğan da program konuğu olarak yer aldı. Doğan, aslında endüstri tasarımı okumuş, yaklaşık 3 yıl da mesleğini icra etmiş ama artık bir aşçı. Hedefi şef olmak.
MSA, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı profesyonel Aşçılık ve Pasta-Ekmekçilik, Yiyecek-İçecek İşletmeciliği konusunda temel eğitimler veriyor. Katılımcılar aynı zamanda dünyaca ünlü mesleki eğitim organizasyonu City&Guilds diplomasına da kavuşuyor. Kuruluşundan bu yana sektöre 3 bine yakın mutfak personeli kazandıran Mehmet Aksel, ‘2010 Yeni Endeavor Dünya Girişimcisi’ seçildi.
Neden Mutfak Sanatları Akademisi ve Neden Mehmet Aksel Kariyer Rehberi’ndeydi?
Kariyer Rehberi’nde Türkiye’nin yalnızca büyük firmalardan oluşmadığını anlatmak istiyorum. Bu programda ayrıca Türkiye’de mühendislik, mimarlık, öğretmenlik gibi bildiğimiz mesleklerin dışında meslekler olabileceğini, hatta bu mesleklerin alt kırılımlarının olabileceğini ve hatta bu değişik icraatlardan hayli iyi para kazanılabileceğini ve kariyer yapılabileceğini göstermek istiyorum. Yine bu programda her şeyin bir hayalle başladığını, çok ama çok çalışılarak gerçekleştiklerini anlatmak istiyorum.
Aksel, ABD’de işletme eğitimi almış. Yeme içme işine girmiş. Restaurant’lar açmış. Ama bakmış ki, sektörün eğitimli eleman ihtiyacı var. Yedi yıl önce MSA’yı kurmaya karar vermiş.
Bugün 50’ye yakın sürekli, 100’e yakın da part-time çalışanı olan aslında büyük bir firma. Eğitmen kadrosunda yerli şeflerin yanı sıra konuk şefler de yer alıyor. MSA’nın 800 bin Euro’luk yeni auditoriumu, AR-GE laboratuvarı ve restoran projesi ile birlikte Maslak’taki kampusunun yatırımı 3 milyon Euro’ya çıkıyor. MSA’nın 2010 yılı cirosunun 7 milyon TL’yi geçmesi bekleniyor. MSA’nın yeni eğitimleri ile 750 olan yıllık mezun kapasitesi 1000 olarak artış gösterecek.
Aksel’e “size ne demem gerek, girişimci mi?” diye sordum. Bu soruyla çok karşılaşıyormuş. Türkiye’de herkesin her şeye sürekli giriştiğini söyledi, anladım ki, yılın girişimcisi seçilmiş olmasına karşın konseptten biraz uzak durmak istiyor. Aslında bana göre düpedüz bir girişimci! Çünkü gerçekten sürekli girişiyor. Ancak neden uzak dumaya gayret ettiğini de kendimce anlıyorum, girişmek ve bir işi sürdürmek bizim ülkemizde paralel gitmiyor. Sürekli girişince, sürdürmek kısmı eksik kalabiliyor. Aksel fikirlerini sürdürebilmeyi önemsiyor.
MSA’nın yeni projelerini de paylaşayım; Türkiye’de ilk defa aşçılık okulu öğrencilerinin çalıştığı, aynı anda 50 kişinin servis alabileceği kapasitede bir “Okul restoranı” sayesinde MSA’nın Profesyonel Aşçılık öğrencileri yalnızca yemek pişirmeyi öğrenmiyorlar örneğin; hijyen, bakteri/ satın alma depolama stok kontrol, bulaşıkçılık, mutfak ve sağlık, mutfak ve güvenlik gibi pek çok farklı konuda eğitim alabiliyorlar. Bir de müze ve kütüphane var ki, dünyada parmakla gösterilecek cinsten…
Okula kayıt para verip kaydolmakla gerçekleşmiyor, sıkı bir mülakattan geçiliyormuş. Konuğum Şehnaz Doğan’a göre çok zormuş. Mehmet Aksel adayların gözlerinden işlerini severek yaptıklarını anlamaları gerektiğini söyledi. Artık ne kadar kolay ya da zor olduğuna siz karar verin.