Konuşma Sanatı ve Etkili İletişim: Yaprak Özer Perspektifi

Konuşma sanatı ya da belagat, tüm tarafların etkileşim içinde olmasını sağlayan iletişimleri ifade eder. Bu etkileşim, farklı pek çok şekildedir. Etkileyici ve ikna edici konuşabilmek, duygu ve düşüncelerinizin hedef kitleye çok iyi bir şekilde geçmesini sağlar. Bu, göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Zira algılama, cümleleri yorumlama gibi konularda herkesin kendine mahsus bir fikri vardır. Bu nedenle dinleyicilerin tamamını ortak bir paydaya çekmek gerekir ki bu da çok değerli bir yetenektir. Günümüzde farklı pek çok alandaki konuşmacı sayısının artması da konuşma sanatının önemini göstermekte. Motivasyon konuşmacıları, cesaret veren konuşmacılar, girişimcilik konuşmacıları, kültür – sanat konuşmacıları… Hepsinin anlatıları, üslubu, konuları farklıdır.

Bununla beraber konuşma sanatı yeteneğine sahip hemen herkesin ortak bir yönü vardır: Etkilemek! Başarılı bir konuşmacı, aynı zamanda konuşma sanatının pek çok inceliğini kavrayan konuşmacıdır. Böylelikle hedef kitlesi kadar potansiyel hedef kitlesini de kendisine çekmeyi başarır. Çağımızda şirketler, kuruluşlar sık sık konuşmacılardan destek almaktadır. Ayrıca sektörel organizasyonlarda da en iyi konuşmacıları sık sık görebilirsiniz. Bu sadece, akıcı konuşma ile ilgili değildir. Aynı zamanda, konuşmacılar bir konudaki güncel gelişmeleri kendilerine göre yorumlarlar. Yorumları en dikkat çekici olanlar ise daha çok talep edilen isimler olur.

İyi bir konuşmacı kendisini sadece sahnede belli etmez. Aynı zamanda katıldığı TV programlarından yazılı iletişime kadar hemen her alanda eşsiz oluşunu sezdirir. Zengin kelime haznesinden hedefi tutturan sözcük seçimlerine kadar bunun pek çok dinamiği vardır. Her sanatsal iş gibi bu da hedef kitleyi etkileme niteliği taşır. Bu nedenle gazeteci, yazar ve İndeks İçerik İletişim Danışmanlık / İndeks Konuşmacı Ajansı kurucusu Yaprak Özer’in perspektifini de keşfedin! Özer, konuşmalarında daha çok şunlara odaklanır. Medya kurum iletişimi, kriz ve risk iletişimi, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir iletişim temalarına odaklanmakta. Bunun yanı sıra İndeks’teki Konuşmacılar listesini keşfederek de kitleleri harekete geçiren yerli – yabancı sayısız konuşmacıyı inceleyebilirsiniz. Peki konuşma sanatı nedir? Etkili iletişimde bunun nasıl bir yeri var? Tüm merak ettiklerinizin yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Konuşma Sanatı Nedir?

İnsanların bebeklik döneminden itibaren gerçekleştirdiği bir eylem nasıl sanat olabilir? Buradan bakıldığında aslında etkili iletişimin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkar. Konuşma sanatına “retorik” ya da eski ismi ile “belagat” demek de mümkündür. Konuşmacılar genellikle dilek, düşünce ya da duygularını karşı tarafa (dinleyiciye) etkili bir şekilde anlatma becerisine sahiptir. Böylelikle herhangi bir konu hakkındaki kendi yorumlarını ve bakış açılarını dikkat çekici bir şekilde aktarırlar.

Bu neden bu kadar değerlidir? Karşınızdaki kişinin kullandığı dili anlamalı ve konuştuğunuz kişinin anlayabileceği bir dil üretmelisiniz. Aksi takdirde iletişim kurmak zorlaşır. Bu kolay değil! Doğru zamanlarda konuştuğunuzdan ve dinlediğinizden emin olmalısınız. Karşı tarafın anlayabileceğini düşündüğünüz kelimeleri, sesleri ve cümleleri de seçmelisiniz. Konuşmayı daha başarılı hale getirmek için ise karşı tarafın konuşmada zaten kullandığı dili kullanmak yaygın bir yöntemdir.

Konuşma sanatında ustalaşmak, yalnızca konuşarak hedeflerinize ulaşmanız demek de değildir. Bunun yanı sıra keyifli bir konuşma yapmanız da gerekir. Bu konuda ne kadar iyi olursanız insanlar da sizinle dinlerken güzel zaman geçirdiklerini söylerler. Akıcı konuşma tekniklerine sahip kişilere dair izlenimler sıklıkla bu şekildedir. Etkileyici bir konuşmacının en önemli ölçütlerinden biri de konuya ilgi duymayanları da kendisine çekmesidir. Böylesi konuşmacılar, salt etkili konuşabildikleri için dahi dinlenebilirler.

Bir ahenk içerisinde konuşmak, anlatınıza ilgi duymayanların da sizi dinlemesini sağlayabilir. Böyle bir etki gücü ki buna “konuşma sanatı” denir. Ayrıca konuşma sanatının en önemli bileşenlerinden biri genelde ayrıntıları atmaktır. Kendinizi ifade ederken, fikrinizi ortaya koyarken, tartışırken veya bir hikaye anlatırken yalnızca önemli ayrıntıları paylaşmanız genelde daha etkileyicidir. Özellikle zamanınız sınırlı ise bu yetenek daha da değerlidir. Bu, nasıl algılandığınız ve başkaları üzerinde ne kadar etkili olduğunuz konusunda büyük bir fark yaratır. Tüm bu değer ve bileşenler etkili konuşma becerilerinin olmazsa olmazlarıdır.

Etkili İletişimde Konuşma Sanatının Önemi Nedir?

Etkili iletişim, kabaca insanların yorumlarınıza göre hareket ettiği anlamına gelir. Ayrıca etkili iletişim diğer insanların söylediklerini dinleyebilmeniz, anlayabilmeniz ve bunlara göre harekete geçebilmeniz anlamına da gelir.  Ayrıca günümüzde etkili iletişim geçmişe göre daha zordur. Bunun sebebi bağlantı kurmanın çok daha fazla yolunun olmasıdır. Artık mesajlaşma, e-posta, anlık mesajlaşma, Slack, WhatsApp ve cep telefonları ile iletişim seçenekleri çok fazladır. Bu durumlar, başkalarının söylemeye çalıştığınızı anlamasını sağlamak için etkili iletişim becerilerinizi geliştirmeyi çok önemli kılar.

Etkili konuşma için yapılması gerekenler sayesinde ise konuşma sanatı alanında ustalaşabilirsiniz. Tüm bu kaotik durumların üstesinden konuşma sanatı ile çıkmak mümkündür. Belirtmek gerekir ki iletişimde etki etmek için konuşma sanatında dirsek çürütmek gerekir. Bu nedenle konuşma sanatı olmadan etkili bir iletişim kurmak oldukça zordur. Bunun yanı sıra konuşma sanatını ana başlık olarak düşünürsek, bunun alt kategorisi ve amacı da etkili iletişim kurmaktır.

Etkili iletişim becerileri, başkalarının ne istediğini ve bilgiyi onlara nasıl ileteceğinizi daha iyi anlamanızı sağlar. Başkaları sizin tarafınızdan duyulduğunu ve anlaşıldığını hissettikçe hem çalışma ortamınız hem de kişisel yaşamınız güzelleşir. Özellikle dijitalleşme ile beraber çok fazla iletişim kaynağının olması da bunlara ayak uydurmayı gerektirir. Bu nedenle sözcükleri dikkatli seçmeniz önemlidir. Konuşma sanatı tam da burada devreye girer. Gerek sözlü gerek yazılı iletişimde konuşma sanatı sayesinde mesajınızı karşı tarafa istediğiniz şekilde iletmeniz mümkündür. Buradan şu sonuç da çıkar: Günümüzde etkili iletişim ve konuşma sanatı, yalnızca yüz yüze etkileşimlerden meydana gelmez. Aynı zamanda online toplantılar, mesajlaşma uygulamalarında da bu değerlere sahip olmak önemlidir. Özetlemek gerekirse; konuşma sanatının amacı etkili iletişimde başarılı olmaktır. Olumlu bir beden dili, odaklanabilme, çatışmaları önlemek için sakin kalma, konuştuğunuz dilin inceliklerini bilme gibi birçok bileşeni olan konuşma sanatında ne kadar ustalaşırsanız etkili iletişimde de o kadar ileri gidersiniz.

Konuşmacı Eğitimi Nedir?

Konuşma eğitimi farklı pek çok bileşene sahiptir. Özellikle topluluk önünde konuşma becerileri ile ilgilidir. Bunun yanı sıra konuşma eğitimi amaçları arasında iş hayatında, özel hayatta, günlük yaşamda etkili iletişim kurmak da yer alır. Bu eğitimler sayesinde düşünce ve duygularınızı kalabalıklara çok daha etkili ve ikna edici bir şekilde aktarabilirsiniz. Dinleyicilerin, işaret ettiğiniz yere odaklanmasını bu şekilde sağlayabilirsiniz. Ayrıca sahneye çıkıp mesajınızı iletmeye çalışmadan önce düşünmeniz gerekenler vardır. Bunlar; vücut dili, ses tonu, jest ve mimik gibi konulardır. Eğer bu becerilere sahip değilseniz konuşmacı eğitimleri ile kendinizi geliştirebilirsiniz.

Örneğin, bu eğitimler içerisinde vücut dili başlığına bir bakalım. Vücudunuzun, mesajınızı iletmenize yardımcı olması gerekir. Bu nedenle vücut dili, mesajınızı hedef kitlenize aktarmaya yardımcı olacak bir araçtır. Kelimelerinizi vurgulamanız, anlatınızın en can alıcı noktalarına dikkat çekmeniz için güçlü bir vücut diline sahip olmalısınız. Bu eğitimlerde karşınıza çıkacak farklı kavramlar da vardır. İnandırıcılık, stres yönetimi bunlardan bazılarıdır. Örneğin, inandırıcı ve ikna edici olmak için konuşmacılar sık sık görsel materyaller kullanır. Stres yönetimi sayesinde de kalabalık karşısında konuşmanın güçlüklerini geride bırakabilirsiniz.

Bunun yanı sıra konuşmacı eğitimlerinde doğru bilinen yanlışları ve klişeleri de keşfedersiniz. Örneğin, topluluk önünde konuşmak demek her zaman çok aktif şekilde hareket etmek anlamına gelmez. Kimi konuşma ustaları, diğerlerine kıyasla sahnede daha sakindir. Etkili bir iletişim için her zaman yüksek sesle konuşmak şart değildir. Ayrıca iyi bir hikayesi olmayan konuşmacı sahnede ne kadar dinamik olursa olsun, etki etmesi güçtür. Bu nedenle önceliğin içeriğe verilmesi gerekir. Konuşmacı eğitimlerinde bu ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Ayrıca cesaret veren konuşmacılar ve özellikleri gibi size ilham verecek kişilikleri de keşfedebilirsiniz.

İş Dünyasında İyi Bir Konuşmacı Nasıl Olunur?

Bir iş lideri, etkili bir şekilde iletişim kurarak kariyerini ilerletir. Etkili iletişim, yalnızca çalışanlarınızı motive etmek için değil, aynı zamanda fikirlerinizi potansiyel yatırımcılara sunmak için de gereklidir. Bunun yanı sıra hedef kitlenizin ilgisini canlı tutabilir, doğru bilgiler aktarabilir, yönetim becerilerinizi de geliştirebilirsiniz. Peki liderler, iş dünyasının profesyonelleri nasıl iyi konuşmacılar olurlar? Bu noktada farklı pek çok madde vardır. Yapılacak ilk iş, konuşacağınız konu hakkında bilgi edinmektir. Konularına aşina olan konuşmacılar genellikle kendilerine daha çok güvenirler. Bu sayede dinleyicilerin sorularını da kolaylıkla yanıt verebilirler. Bunun için anlatınız ile ilgili sık sorulan soruları keşfedin. Google gibi arama motorlarından bunun için yararlanın.

Bir diğer adımda hedef kitleyi tanımak vardır. Hedef kitlenizi anlayarak, bilgilerinizi onların yararlı ve ilgi çekici bulacağı şekilde sunabilirsiniz. Örneğin, bulduğunuz verileri analistlere sunuyorsanız onlar adına değerlendirme yapmanıza gerek olmayabilir. Ancak verilere aşina olmayan bir kitle karşısında bulgularınızı onların anlayacağı şekilde anlatın. Üçüncü adımda ise pratik yapmak vardır. Evet, kitleniz ile buluşmadan önce ne söyleyebileceğinizi pratik edin. Etkili konuşma egzersizleri konuşmanızı da iyileştirebilirsiniz. Hatta pratikleriniz esnasında dinleyicilerden gelebilecek olası soruları da tahmin edin. Bir diğer madde notlar almaktır. Bir konuşma için, özet tadında notlara sahip olabilirsiniz. Özellikle tarih, rakam gibi bilgiler için elinizde kartlar bulundurabilirsiniz. Anlatımınızı zenginleştirmek için sesli ve görsel materyaller de kullanın. Örneğin, yeni bir marka kampanyasıyla ilgili sunum yapıyorsanız bu markanın tarihçesini bir video ile aktarabilirsiniz. Son olarak beden dilinizi geliştirin. Prova yaparken kendi sunma şeklinize dikkat edin. Gerekirse konuşmalarınızı kaydedip izleyerek beden dilinizi nasıl daha etkin kılacağınızı keşfedin.

Yaprak Özer ile Konuşmacı Eğitimi ve İş Dünyasındaki Etkisi

İndeks Konuşmacı Ajansı kurucusu Yaprak Özer, bu alanda iki önemli şapkaya sahiptir. Bunlardan biri İndeks Konuşmacı Ajansı kurucusu olması, diğeri ise konuşmacı olarak faaliyet göstermesidir. Yerli – yabancı önde gelen pek çok konuşmacı ile çalışan İndeks, zengin bir konuşmacı listesi sunar. Ekonomiden medyaya, iş dünyasından teknolojiye kadar farklı pek çok alanda İndeks’in kitleleri harekete geçiren konuşmacılarını keşfedebilirsiniz. Bunun yanı sıra Özer perspektifi ile sunulan konuşmacı eğitimlerinden de yararlanabilirsiniz. Gerek kuruluşunuz gerek kişisel gelişiminiz için Özer metodu ile konuşma ve sunum teknikleri gibi eğitimlerden yararlanabilirsiniz. Verilen mesajların hedefe ulaşmasını sağlamayı amaçlayan bu eğitimler, iş dünyasındaki etkili iletişim ihtiyacına karşılık vermektedir.

Kriz Anında Etkili Konuşma Sanatında Yaprak Özer Rehberliği

Konuşma sanatı içerisinde kriz iletişimi de başlı başına bir eğitim alanıdır. Bu tür iletişim metotları, kriz anlarındaki kaotik süreçleri, olumsuz gidişatı önlemeyi amaçlar. Hatta tam tersi, kriz anlarında ortaya çıkan negatif unsurları doğru iletişim teknikleri ile avantaja çevirmeyi hedefler. Özer rehberliğinde verilen kriz iletişimi eğitimi şunları kapsar:

  • Kriz iletişimi için mesaj nasıl kurgulanmalı?
  • Mesaj nasıl ve kime verilmeli?
  • Mesaj hangi kanallarla verilmeli?
  • Kriz sözcüsünü nasıl seçmek gerekir?
  • Mevcut kriz sözcüsü seçimi doğru mu?
  • Doğal kriz sözcüsü nasıl etkin hale getirilir ya da yönetilir?
  • Kriz sonrası iletişim nasıl yönetilmeli?
  • “İletişim yapmak mı, iletişimi vermek mi?” sorusunun yanıtlanması.
Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir