Ekonomi indeks’inde bugün…
Korkmuyoruz, güzel kokuyoruz
TL mi Dolar mı Ruble mi
Çinlinin çilesi
Amerika sustu
Korkmuyoruz, güzel kokuyoruz
Ürdün’deki mülteci kampında en çok parfüm satılıyor.
Yaklaşık 215.000 Suriyeli mültecinin yaşadığı ve buna her gün 3.500 kişinin daha katıldığı Ürdün’deki mülteci kampında en çok satılan ürünlerin başında parfüm geliyor. Kamptaki seyyar satıcılar, “İnsanlar güzel kokmayı seviyor, savaş koşulları bu gerçeği değiştirmez, parfüm satışlarından iyi para kazanıyoruz” diyorlar. Parfüm satıcıları günde 10 dolar kadar kazandıklarını ve bunun kamp koşullarında çok iyi olduğunu da ifade ediyor. Ürdün kampında uzun bir savaş dönemi beklentisi ile sebze, meyve ve paketli kuru gıdaların satıldığı birçok seyyar tezgâh var. Kış için giyecekler, telefon kartları ve çocuklar için oyuncaklar da kampta satılanlar arasında yer alıyor.
TL mi Dolar mı Ruble mi
Putin Moskava’yı finans merkezi yapmakta kararlı.
Moskova, İstanbul’a rakip olacak! Vladimir Putin’e bakılırsa Moskova, New York ve Londra gibi uluslar arası bir finans merkezine dönüşecek. Bu konuda yaptığı açıklamaları sürdüren Putin, rubleyi de uluslar arası para rezervi yapmayı hayal ediyor. Birçok otorite ise bu hayale şüphe ile yaklaşıyor. Otoriteler bunun birkaç gökdelen yapmakla olamayacağını söyleyerek Putin’i ciddiye almadıklarını ima ediyorlar. Ancak bunun hedef pazarlara açılmak ve yeni Rus hisse senetlerinin halka arzında yabancı yatırımcıları çekmekte etkili olabileceğini söylüyorlar. Uluslar arası çevreler Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’u finans merkezi yapma hayaline Putin’in ki kadar alaycı bakmamışlardı…
Çinlinin çilesi
Ülkedeki çalışma koşullarından yakınan Çinli profesyoneller ülkeyi terk ediyor
İyi para kazanıyorlar, istedikleri yaşam standartlarını yakalıyorlar ama yine de ülkelerini terk etmek istiyorlar. Birçok Çinli kalifiye işçi çalışma koşullarından memnun değil, bazıları haftada 128 saat çalıştığını ifade ediyor. Çoğu Çinli profesyonel iyi kazanmalarına rağmen çok stresli bir yaşam sürdüklerini ve Avustralya gibi daha sakin ülkelerde çalışmak istediklerini söylüyor. İstatistikler 2010’da 208 bin profesyonelin Çin’den ayrılıp 34 farklı ülkeye gittiğini söylüyor, bu rakam 2000 yılına göre yüzde 45 artış olduğunu gösteriyor.
Amerikaı sustu
Sandy kasırgası yüzünden iletişim kuramayan Amerikalılar GSM operatörlerine ateş püskürüyor
Sandy kasırgası esnasında baz istasyonlarının yüzde 20’si yıkılınca milyonlarca Amerikalı iletişim kuramadı. 10 eyalette çarşamba gününe kadar cep telefonlarıyla konuşabilmek nerdeyse imkânsızdı. Konu ile ilgili açıklama yapan Federal İletişim Komisyonu salı gününe kadar cep telefonu şebekelerinin yüzde 25’inin çalışmadığını ancak bugün itibariyle durumun düzeldiğini ve çok az miktarda şebekenin çalışmadığını duyurdu. Kasırga esnasında evlerdeki kablolu yayın ve internet hizmetlerinde de büyük aksamalar olmuştu.