İndeks, TKYD yılsonu toplantısındaydı. The Independent gazetesinin editörü Hamish McRae, toplantıda önemli kehanetlerde bulundu!
The Independent ve The Independent on Sunday gazetelerinin baş ekonomi yazarı olan Hamish McRae, TKYD’nin yıl sonu toplantısı kapsamında TKYD üyeleri ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda buluştu. İndeks İçerik-İletişim Danışmanlık olarak katıldığımız toplantıda güncel gelişmelerin yanı sıra önümüzdeki 20 yıllık süre içerisinde dünya ekonomisinde meydana gelmesi beklenen gelişmeler masaya yatırıldı.
McRae ekonomi gazeteciliğinde tanınmış bir isim. The Independent’a geçmeden önce, Euromoney’in editörlüğü ve The Guardian’ın finans editörlüğü görevlerinde bulundu. Yazarı olduğu kitaplardan “The World in 2020 (HarperCollins 1994, Harvard Business School Press 1995)”, pek çok dile çevrildi. Son kitabı “What Works – Success in Stressful Times”, Harper Press tarafından 2010 yılında yayımlandı. Yakın dönemde almış olduğu ödüller arasında, Yılın Ekonomi Gazetecisi Ödülleri 2007 yılı En İyi İletişimci Ödülü, 2006 Yılı İş ve Finans Gazetecisi Ödülü, politik ve ekonomi gazeteciliği alanında 2005 yılı David Watt Ödülleri bulunuyor.
McRae, önümüzdeki dönemin ekonomi ve siyasette yeni açılımlara gebe olduğunu ve önemli değişikliklerin bizleri beklediğini düşünüyor. 2008 yılında yaşanan ekonomik durgunluğun global bir kriz olmadığını; ABD, Avrupa ve Japonya’nın krizi olduğu söyledi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin orta vadeli büyüme grafikleri gösteren McRae, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları yavaşlasa dahi asla eksiye düşmediğini gözler önüne serdi. Global bir kriz öngörmeyen McRae, var olan risklere dikkat çekmeyi de ihmal etmedi. Bu risklerin giderek yaklaştığını, oluşan yeni dengede gücün Asya ve gelişmekte olan ülkeler lehine doğru kayma göstereceğini, finansal anlamda menkul kıymetlerin öne çıkacağını, geleneksel ticari bankacılığın zarar göreceğini söyledi. Şu anda izlenen ekonomi politikalarının Almanya gibi ülkelerin lehine ancak İspanya gibi ülkelerin aleyhinde çalıştığını söyledi.
McRae konuşmasında geleceğe yönelik iddialı öngörülerde bulunmayı da ihmal etmedi. Yunanistan’ın Euro bölgesinden 2012 itibariyle çıkmasına kesin gözüyle bakan McRae, bir sonraki yılda Portekiz’in de aynı akıbeti paylaşacağını düşünüyor. Bugün göz önünde olan hemen hemen tüm politikacıların kısa sürelerde ortadan kaybolacağını savunan McRae’nin ülkemize ilişkin de bir kehaneti bulunuyor. McRae’ye göre orta vadede İngiltere AB’ye tam üyelikten çıkacak ve AB bölgesinin doğusunda, Türkiye ise batısında bir stratejik ortak statüsünde AB ile ilişkilerini şekillendirecek.
McRae’nin Türkiye ile ilgili başka öngörüleri de var. Goldman Sachs BRIC raporuna dayandırdığı görüşüne göre Türkiye 2030 yılında dünyanın en büyük 12. ekonomisi olacak.
Dünya ekonomisinin geleceğinden ümitli olduğunu belirten McRae, kendisini esas endişelendiren şeyin çevresel bir felaketin bizleri beklediği düşüncesi olduğunu belirtti.