Morali bozuk ülke: Artan intihar oranları

Erzincan Üniversitesi Rektörü kendini astı. 15 yaşında bir genç kız paylaşım sitesinde yorgun olduğunu anlattığı umutsuz bir not bırakıp Haliç Köprüsü’nden atladı.

Her gün bir iki intihar haberi sizin de dikkatinizi çekiyor olmalı.

Moralimiz bozuk!

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, TSK hakkındaki iddialar ve intihar eden subaylarla ilgili yanıt verirken askerin morali bozuk demişti. Hükümet, moral bozulamaz  anafikrinde yanıt verdi.

Tartışma başladığında doğrusu, kimin morali bozulabilir diye düşündüm kendi kendime. Bazılarını moralinin bozulamayacağına hükmettim yine kendi kendime. Madem o mevkide o göreve talipler moralleri bozulmamalı.

Ama görülüyor ki, bozuluyor. Bozulmaması gerek deyince olmuyor.

Biliyor musunuz, dünyada ortalama olarak her 40 saniyede bir kişi intihar ediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre:

  • Her yıl yaklaşık olarak 1 milyon kişi intihardan ölüyor.
  • Son 45 yılda dünya çapında intihar oranı yüzde 60 arttı.
  • İntihar 15-44 yaş arası insanların ölümüne yol açan 3 neden birisi olarak sayılıyor. Ve 10-24 yaş arasındaki kişilerin ölümünün ise ikinci nedeni.
  • Ölümle sonuçlanmayan intihar girişimi vakalarının sayısı ise ölümlü vakaların sayısının 20 katı.

Türkiye’de de son dönemde intihar haberleri artmaya başladı. Yazının girişindekilerin dışında son 1 haftanın intihar bilançosu şöyle (Kaynak: Hürriyet.com.tr):

  • 14 Mart Eskişehirspor’un tribün lideri Erkan Kurt (27), otel banyosunda iple kendini asarak intihar etti.
  • 13 Mart Ankara’nın Polatlı İlçesi’nde Topçu ve Füze Okulu’nda görevli üsteğmen İbrahim Ünal Sarıoğlu (33), evinde beylik tabancasıyla intihar etti.
  • 12 Mart: Boğaziçi Köprüsü’ne geldiği ticari taksiye, üzerinde “polislere verin” yazılı kapalı zarf bırakan Hasan Yıldırım Atan, saat 16.00 sıralarında trafiğin sıkışmasından faydalanarak, kendisini boşluğa bıraktı.
  • 12 Mart: Samsun’un Atakum ilçesinde, geçimsizlik nedeniyle babasının evine giden eşiyle yaşadığı tartışma sırasında eşini öldüren kişi, ardından intihar etti.
  • 11 Mart: Boğaziçi Köprüsü’nde midesinin bulandığını söyleyerek taksiden inen bir kişi, köprünün korkuluklarından atlayarak intihar etti.
  • 10 Mart: Konya’nın Ereğli İlçesi’nde içkili restoranlarda müzisyenlik yapan 48 yaşındaki kişi, sevgilisini  tabancayla vurduktan sonra intihar etti.
  • 9 Mart: Adana’da, sevgili oldukları öğrenilen iki genç, intihar etmek amacıyla Seyhan Nehri’ne atladı.
  • 9 Mart: Bodrumlu işadamı Necmi Oktürk, mağazasında kendisini iple tavana asıp canına kıydı.
  • 8 Mart: Mersin’in Tarsus İlçesi’ne bağlı Yenice Beldesi’nde bir borca kefil olduğu için bunalıma giren kişi  önce kendini jiletle yaraladı, ardından da baz istasyonuna çıkarak 80 metre yükseklikten atlayarak yaşamına son verdi.

İntihar haberlerinin artması kadar, askerler arasında intihar edenlerin artması dikkat çekici. Bianet.Org’un Jandarma Komutanlığı verilerine dayandırdığı habere göre, son 10 yılda toplam 401 jandarma personeli intihar etti. 2009’da bu rakam 30 oldu. İntihar vakalarının son 10 yıldaki aritmetik ortalaması 40.

Türkiye Psikiyatri Derneği verilerine kadınlar erkeklerden üç kat daha fazla intihar girişiminde bulunuyor, depresyona rastlanma oranı erkeklere göre kadınlarda 2 kat daha fazla. İntiharın önemli nedenlerinden biri depresyon. 2020 yılında dünyada en çok yeti yitimine sebep olacak hastalıklar arasında depresyonun 2. sırada yer alması öngörülüyor.

Pazar Araştırma Şirketi Millward Brown, krizde tüketici davranışlarını ve tüketicinin kriz ile birlikte ortaya çıkan yeni tüketim trendlerini ortaya çıkaran bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre, Türkiye’de geçen yıla oranla kişisel finansal durumunun yüzde 14 daha kötü olduğu, ülke ekonomisin yüzde 44 daha kötüye gittiği ve halkın moralinin ise diğer yıllara oranla yüzde 36 daha kötü olduğu ortaya çıktı.

Bu araştırmaların ardı arkası kesilmiyor. Küresel Mutluluk raporu yapılmış, Türkiye mutsuzlar arasında yer alıyor. OECD ülkeleri mutluluk değerlerine göre ölçmüş, biz 113üncü sıradayız. Temel neden gelir dağılımındaki adaletsizlik. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakacak olursanız, yüzde 48,7 ile mutlu bir toplumuz. “İdare eder” diyenler yüzde 30. “Mutsuzum” diyenler yüzde 9,5. “Dünyadan umudunu kesenler” yüzde 2,6 “Mutluyum”  diyenler yüzde 9,3.

“Ne demek mutluluk, böyle saçma sapan şey olur mu?” demeyin. Mutluluk endeksi birçok etkenin birleşiminden oluşuyor. Bir ülkenin mutluluğu, psikolojik durum, çevre, sağlık, eğitim, koşulları, kültürel yaşam ve yaşam standartları… Zaman kullanımı, toplumsal canlılık, eğlence, özgürlük, iyi yönetim mutluluğa etki eden faktörler.

İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı firması Mercer’in dünya kentlerini mercek altına aldığı bir araştırması var. Toplam 215 kent ele alınmış İstanbul 121nci sırada. Ne açıdan dersiniz? Yaşam kalitesi. Bizi mutsuz eden temel kriterlerden biri!

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir