Sanal Türkler

Türk internet şirketlerinin başarısı, yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor

 Sözlü kültüre tarihsel yatkınlığımız düşünülecek olursa, Türkiye’de  internet endüstrisinin canlı olması şaşırtıcı değil. Nüfusun yarısı 30 yaşın altında. İnternet girmeyen ev neredeyse kalmadı. Facebook kullanımında dünyada 7’nci sıradayız. Online alışveriş sitelerini kullananların sayısı ayda 35 milyona ulaştı.

İnternet şirketlerinin başarısında ödeme sistemlerinde yapılan yeniliklerin etkisi de çok büyük. “Yemek Sepeti” müşterilerinin yüzde 37’sinin sipariş ettiği yemeğin parasını “kapıda ödeme” seçeneği ile ödüyor olması bu durumu çok güzel özetliyor.

Oyunda dünya yıldızıyız

Türkiye’de dünya çapında oyunlar üreten firmaların bulunması da bu açıdan çok şaşırtıcı değil. Küresel pazardaki sosyal oyun üreticileri arasında üçüncü sırada yer alan Peak Games de bunlardan biri. 40 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan şirketin başarısının sırrı ise gelişmekte olan pazarların kültürlerine ve özelliklerine uygun sosyal oyunlar üretebiliyor olması. Örneğin şirketin ürettiği “Happy Farm” adlı oyununun Suudi Arabistan versiyonunda domuz yetiştiriciliği ya da şarap bağları gibi seçenekler sunulmuyor. Merkezi İstanbul’da bulunan Peak Games’in Ankara, Ürdün ve Suudi Arabistan’da ofisleri ve oyun stüdyoları bulunuyor. Kurulduktan sonra birçok girişim sermayesi şirketinden yatırım alan Peak Games’in 200 çalışanı var…

Akıl hocaları da Türk

Peak Games, General Atlantic’den  20 milyon dolar yatırım çekerken, Yemeksepeti 44 milyon dolar yatırım aldı. Güney Afrikalı medya şirketi Naspers, Markafoni’nin yüzde 68’i için 86 milyon dolar ödedi. Amerikalı Tiger Global Management, yine bir moda alışveriş sitesi olan Trendyol’a 26 milyon dolar yatırım yaptı. Ülkemizdeki ilk nesil internet şirketi kurucularının yatırımcı ve mentor olması bu süreci daha da hızlandırdı.

Türk dizilerin bölgede popüler olması  Türkiye’deki internet şirketlerinin yurtdışına açılmasını kolaylaştırdı. Bu popülariteyi kullanan Türk internet şirketleri, ünlülerin giydiği elbise ya da ayakkabıyı bölge ülkelerinde de kolaylıkla satabiliyor. Sanal Türkler, Orta Doğu ve Balkanları yeniden fethediyorlar. Dizileriyle, filmleriyle, sanal oyunları ve internet şirketleriyle…

Kaynak: The Economist

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir