Sen uyurken

Filmin adı: Rise of the Third Industrial Revolution

Başrol: Anonim (Girişimci diye tabir ediliyorlar)
Mekan: Dünya
Sene: 2025
Filmin özeti: Her evin altında bir sığınak ya da arka tarafta küçük bir oda. İmalathaneye benziyor. Şıklık yok. Bir köşede 3D yazıcıyı görüyoruz. Etrafta çoluk çocuk serbestçe dolaşıp oynuyor. Kadın tiplemesi ilginç; pratik-modern-çevik, Evdeki su borusunu tamir ediyor, anteni düzeltiyor, perdeyi dikiyor. Çevreye göz atıyoruz. Etrafta büyük fabrika kalmamış, her tarafta küçük dükkanlar görülüyor. Dünyayı küçük atölyeler istila etmiş. Herkes kıpır kıpır.

Klasik bir pazar, dışarıda bir şeyler yediniz, ayaklarınız sizi sinemaya götürmüş. Gişenin önündesiniz. Eve dönseniz, “… yine hanımın dırdırı!”  aklınıza geliyor, eşinize sahte bir tebessüm fırlatıyorsunuz. Girsem mi girmesem mi diye düşünüyorsunuz, evde akıtan musluk var, dolabın kapağı var… Onlar bir şey değil de otomobilinizin sileceği kopmaz mı… Yedek parçası yok, arayıp durdunuz nafile bir şekilde! Yarın yağmur var… Uzun yol yapacaksınız. Canınız sıkkın…
Eşiniz, “Hadi ama! Ne var bu kadar düşünecek?” diyerek uyandırdı sizi. İçinizden, “Oğlum hiç durma, git bu filme kurtul” dediniz… Eşiniz iç sesinizi duymuş olabilir mi? Belli ki her erkek gibi eşinizi pek iyi tanımıyorsunuz.
Gişe önünde film afiş ve pankartları deyim yerindeyse kapışıyor birbiriyle…
CCS Insight: “3D yazıcılar sayesinde, multi-milyon dolarlık fabrika yatırımına gerek kalmıyor. Pahalı malzeme ve kuruluş maliyetleri ödemeden üretme imkanına kavuşuyoruz!”
BusinessNewsDaily: “Eskiden üretim büyük para, büyük iş hacmiydi, artık prototipleme ve üretim gücünü küçük çocukların eline veriyoruz.”
Forbes:  “Bu bir devrim.  Üretim yeri “inhouse”, üretici şirkete gerek yok. Üretim basitleşiyor, kalite artıyor.”
Machinedesign.com: “Otomobil, giysi, mücevher alışverişinde hatta fırında herkes kendine özel üretim bekliyor. Müşteriyle birlikte tasarım yap, 3D’de yaz. Herkes istediğine kavuşuyor!”
foxbusiness.com: “Mühendislerin üretemedikleri birçok şey inanılmaz optimizasyonla hayata geçiyor. Olduğu yerde üretilebildiği için depolama ve taşıma sorunu neredeyse kalkıyor. Çoklu parçalarda kurulum bile çocuk işi oluyor”
Evde musluk tamir edeceğinize, ilk yarıda orta boy patlamış mısır, ikinci yarıda frigo-soda çok daha cazip. Koltuğa kuruldunuz, ışıklar karardı. Tam çözemiyorsunuz ama ekranda ilginç şeyler dönüyor… Fonda tok bir ses:
“McKinsey Global Ensititüsü’nün hazırladığı rapora göre 3D baskı, 2025 itibariyle global ekonomide büyük parçalanmalara yol açacak. Sistemler ucuzladığı için ürün geliştirme döngüsü değişecek. Birçok firma, teknolojisinde ve ürün yaratma sürecinde müşterinin geri beslemesine göre hareket edecek ve müşteri merkezli tasarım anlayışı yerleşecek. Pazara giriş maliyetleri düştüğü için niş alanlarda her yerde yeni firmalar görülecek. “
Aman Allahım o da ne!

Sıvı ve toz formunda olan her tür malzeme bir şırıngayla makineye verilip 3D baskı alınabiliyor. Şeker, peynir, soslar ve diğerleri…
NY Times:

3D-kesme şeker

Medikal çözümler hastalara göre kişiselleştirilebiliyor. 3 boyutlu üretimden kulak, parmak veya böbrek gibi yumuşak dokular alınabiliyor, yaygın bir şekilde kullanılıyor. Metal kalça, kafatası implantları, ortopedik astarlar, vücut telleri ve çene transplantları üretilebiliyor.

Çene kemiği bilgisayar 3D görüntüsü

Savunmada devrim diyelim. Savunma sektörü 3D’ye ilk girenlerden… İlk 3D baskı silah 2014 yılında imal edildi.

İlk 3D-silah

3D baskı, küçük ve karmaşık elektronik devrelerde karmaşık geometrik özellikler gerektiğinde ideal. Harvard Üniversitesi’nde 3D baskı kullanarak küçük piller üretildi. Piller, böcek büyüklüğündeki robotlara güç sağlıyor.

Üretilmiş bir mikro-pil

Mücevherciler, kişiye özel üretim için geleneksel üretim yöntemlerini terk ederek 3D baskıya yöneliyor. Sınırlı edisyon üretiliyor.

Paslanmaz çelikten özel bir bilezik
3D tasarımlar oyun oynama biçimini değiştiriyor. Çocuklar 3D tasarım dosyalarını indirerek istedikleri oyuncağı kişiselleştirebiliyor, evlerinde üretebiliyor.

Kişiselleştirilmiş StarTrek figürü

3D baskıyla araç parçaları, hatta tüm otomobil üretilebiliyor. Özellikle nitelikli ve az sayıda üretilen high-end otomobiller sistemden yararlanıyor. (Bentley bu konuda denemeler yaptı) Motorsiklet tutkunları da bu özelleştirilmiş hizmetten yararlanıyor.

3 tekerlekli 2 kişilik 3D-otomobil

Yok artık!

Film bitti, perdede jenerik akıyor. Yerinizden kalkıp eşinizle konuşa konuşa sinemadan çıkıyorsunuz… Fondaki tok ses sizinle yürüyor:
“Yeni ürünlerin prototipinin yapılması 3D yazıcının bugün ticari anlamda en çok kullanılan faydası. Pazarın yüzde 70’ini oluşturuyor. Prototip yapma, tasarımcılara ve müşterilere ürüne konsept ve erken tasarım aşamasında dokunma ve test etme imkanı veriyor. Bu da prosesteki pahalı değişiklikleri önlüyor. Prototiplerin hızlı basımı sayesinde üreticiler geliştirme yaşam ömrünü belirgin bir biçimde kısaltıyorlar. 3D baskı doğrudan dijital üretimde de kullanılıyor, pazara hızla girme, adaptasyon ve esneklik imkanı sağlıyor. Rekabetin kuralı yeniden yazılıyor.”
Eşinize dönüp, “Genç olmak varmış, dünyayı sallardım vallahi…”  diyecektiniz ya…  Eşiniz artık sıkılıp patlıyor ve lafı da patlatıyor: “…Evde çayına attığın şekerin tadını nasıl buldun? Dışarıdan aldıklarımı beğenmiyorum, ben imal ediyorum! Geçen gün en sevdiğin gözlüğünü kırdın, neredeyse ağlayacaktın, tıpkısının aynısını buldum aldım dedim inandın. Ben yaptım bak gözünde! Gözlük bile yaptım sana, aç gözünü be adam. Akıtan musluğu konu bile etmeyeceğim, ben çoktan aşınan somunun yenisini bastım ve  yerine taktım, bizi uzun zaman idare eder. Otomobilin far sileceği için yüzünü düşürmene gerek yok, sana baktıkça içim daralıyor. Kırılanı ver bana, yarın sabah basarım, takarsın. Yağmur geliyormuş!”

Yok artık! İtiraf edin, korktunuz… Film bitti, rüyada değilsiniz. Eşinizin ensesinde çip yok, o bir android değil, sadece akıllı bir kadın. Geleceği izliyor, gelecekte yaşıyor.

Unutmadan,“While You Were Sleeping”,  Türkçeye, Sen Uyurken diye çevirmişlerdi. Hatırlar mısınız Sandra Bullock oynuyordu. Yeniden vizyona girmiş, kaçırmayın…
The End

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir