Sürdürülebilir iletişimde etik ilkeler, çerçeve oluşturmanızı sağlar. Ayrıca iki önemli kavramı anlamakla başlar. Bunlar sürdürülebilirlik ve etiktir. Sürdürülebilir iletişim, bir şirketin sürdürülebilirlik stratejisi, hedefleri ve çabaları hakkındadır. Bu konular hakkındaki doğru konuşma taahhüdüdür. Etik ise basit hâli ile bireyin ahlakı, doğru ve yanlış anlayışıdır. Kuruluşlar, bu iletişimde etik ilkeler için çeşitli değer setlerine sahip olmalıdır. Öyle ki bir iletişimin bu çerçevede ilerlemesi için gerekli belli başlı etik değerler vardır. Bunlar olmadan gerçek bir sürdürülebilir iletişimden söz etmek olası değildir. Şeffaflıktan güvenilir olmaya, iş ahlakından kapsayıcılığa kadar bu gereklilikleri artırmak mümkündür. Özellikle iletişimin sürdürülebilirliğinin giderek önem kazandığı çağımızda başarılı bir strateji kurgulamak esastır. Diğer kuruluşlara ilham verecek, müşteri ve paydaşların takdirini kazanacak bir sürdürülebilir iletişim ise ancak söz konusu etik ilkelerden geçer. İçeriğimizde ele aldığımız konular bu etik ilkelerdir. Siz de bu doğrultuda sürdürülebilir iletişim organizasyonu kurgulamak için içeriğimizi keşfedebilirsiniz.
Sürdürülebilir İletişimin Temel İlkeleri
Bu iletişim çok yönlü faydalar sunar. Daha fazla verimlilik, daha fazla üretkenlik ve daha iyi ilişkiler sağlar. Bu nedenle uzun ömürlü ve etkili iletişim stratejileri oluşturmak çok önemlidir. Bu iletişim biçimine sahip olmak için ise birden fazla temel ilkeye ihtiyaç vardır. Bunlar şeffaflık, güvenilirlik, netlik, fikirlere saygı gibi birçok ayaktan oluşur. Temel 5 ilke ise aşağıdaki gibidir:
- Güvenilirlik: Sürdürülemeyen, belirsiz ve kafa karıştırıcı ifadeler yalnızca güvensizliği artırır. Bu tür bir güveni geri getirmenin en iyi yolu açık, spesifik, bilime dayalı beyanlardır. Bu nedenle bilmeceler ile konuşmamak gerekir. Her bir taraf neyin aktarıldığı anlamalıdır. Burada öncelikle iletişimi başlatan tarafın amacını net bir şekilde bilmesi gerekir.
- Şeffaflık: Sürdürülebilir iletişimde etik ilkeler söz konusu olduğunda en önemli değerlerden biridir. Şeffaflığın olmayışı genellikle iki taraf arasındaki ilişkileri baltalar. Bunun yanı sıra tüketiciler, müşteriler, paydaşlar sürdürülebilirlik konularında her zamankinden daha bilinçli. Dolayısı ile bunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmek isterler. Şeffaflık, şirketlerin gerçekten sürdürülebilir olup olmadığını doğrular. Daha doğrusu bu bilgilere erişim sağlar. Bu güven duygusunu da pekiştirir.
- Netlik: Kuruluşlar bazen bazı bilgileri müşterilerinden gizlerler. Böyle durumlarda kuruluşlar açıkça şirket güvenliği açısından bu bilgilerin gizlililiğini beyan etmelidir. Bunun yanı sıra bazen de tüketiciden bilgi gizlemek istemezler ancak bunu belirsiz bir şekilde aktarırlar. Tüketicilere anlamlı ve yararlı bilgiler vermek için netlik gereklidir.
- Erişilebilirlik: Artık bilgiye erişmek zor değil. Böyle bir dijital dünyada bilgilere erişilemezse bunun kasıtlı olarak yapıldığı hissi uyanır.
- Uygunluk: Son olarak içeriğim uyumlu olması gerekir. Bu iletişimde etik ilkeler altında uygunluk esastır. Bu ne demek? Sürdürülebilirliğe en çok katkıda bulunan uygulamalara ilişkin alakalı bilgiler sunmalısınız. Diğer zarar verici faktörleri örtbas etme aracı olarak alakasız uygulamalardan bahsetmekten kaçınmalısınız.
Yaprak Özer Vizyonuyla Sürdürülebilir İletişim
Sürdürülebilirlik iletişiminde Yaprak Özer perspektifi ile etkili eğitim ve hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Sürdürülebilirlik iletişimini “kışkırtıcı” iletişim stratejisi ve metotlarıyla aktarmanızı kolaylaştıracak çözümler elde edebilirsiniz. Sistematik, planlı ve ölçülü bir şekilde kurgulayacağınız iletişimi siz de kuruluşunuza özel olarak temin edebilirsiniz. Bu açıdan her ortam, dönem ve muhatap için sürdürülebilir iletişim özel bir nitelik alır. Gazeteci, yazar, İndeks İçerik İletişim Danışmanlık / İndeks Konuşmacı Ajansı kurucusu Özer vizyonu ile sürdürülebilir iletişim becerilerinizi katbekat artırmanız, kuruluşunuzun bu alandaki örnek isimlerden biri olmasını sağlamanız mümkün.
Şeffaflık ve Dürüstlük
Sürdürülebilirlik çabalarında şeffaflığın rolü kaçınılmazdır. Günümüzde müşterilerin çoğunluğu markalardan üretim aşamasındaki çevresel etkiler konusunda şeffaf olmasını beklemekte. Kusurlarının farkında olan, orunları halının altına süpürmek yerine bu konularda açık ve dürüst davranan kuruluşlar da ayrıca saygı görür. Örneğin, Nestlé’nin palmiye yağı kullanımı yıllarca dikkat çekti. Şirket 2010 yılında palmiye yağı tedarik zincirlerinin 2020 yılına kadar çevre etkilerini %100 oranında azaltma taahhüdü vermişti. Tedarik zincirinin yalnızca %70’i bu iddiayı karşıladı. Şirket ise sadece eksikliklerini kabul etmekle kalmadı. Bunun yanı sıra tüketicileri interaktif platformları üzerinden bunun neden olduğunu bulmaya davet ettiler. Bu, tüketicilerin farkında olmadığı karmaşıklıkları onlara göstermenin basit ama etkili bir yoludur. Dolayısı ile iş dünyasında şeffaflık, bilginin açık paylaşımını ve her düzeyde hesap verebilirliği teşvik eden bir şirket kültürü olarak karşımıza çıkar. Gerçek şeffaflık bir söz veya slogan olmaktan ziyade, şirket politikaları ve kararlarıyla somut bir şekilde desteklenmelidir.
Bu noktada tabii ki şeffaflık ile dürüstlük kol kola ilerleyen değerlerdir. Etik ve sosyal sorumluluk sahibi olmaktan gurur duyan bir işletme olmak için dürüstlük de olmazsa olmazlar arasındadır. Ayrıca şirket kültürünüzün seviyesini, tonunu da dürüstlük ile belirleyebilirsiniz. Örneğin, alt kademedeki çalışanlardan, amirleri ve yöneticileri hakkında ne hissettikleri konusunda sık sık geri bildirim istemek bunlardan biridir. Bu kültür içerisinde çalışanlar da genel olarak tutarlı bir etik kuralla davranacaktır. Bunun yanı sıra sürdürülebilir iletişimde etik ilkeler ekseninde dürüstlük müşterileriniz ve paydaşlarınıza da güven verir. Şirketler hedef kitleleriyle sadakat ve güven oluşturmak için uzun zamana ihtiyaç duyar. Ancak gerçek bir dürüstlük söz konusu değil ise nafiledir. Müşteriler bir işletmenin işleri doğru şekilde yaptığını ve kaliteli bir ürün veya hizmet yaratmaya önem verdiğini algıladığında, o işletmeyi ödüllendirme eğilimi gösterirler. Tüm bunlar gereği iletişim biçimlerinde de dürüstlük, paha biçilemez bir değerdir.
Doğruluk ve Güvenilirlik
Şeffaflık ve dürüstlük ile benzer anlamlar çağrıştıran doğruluk da sürdürülebilir iletişim modelleri içerisinde yer alır. Bu iletişimde etik ilkeler çerçevesinde en temel değerlerden biridir. Verilerin, iletişim biçiminin doğru / gerçek olmadığı noktalarda tüm paydaşlar açısından büyük güven kaybı meydana gelir. Müşterilerden paydaşlara kadar ilgili tüm kitle, dâhil olduğu kuruluşun doğru bilgiler sunmasını bekler. Bunun yanı sıra gerçek dışı, doğru olmayan beyanlar bir kez baş gösterdi mi bu algıyı yıkmak da zordur. Bu nedenle başından itibaren bir kuruluşun koruması gereken en önemli anlayışlardan biri doğruluktur.
Bu; güven, şeffaflık, dürüstlük gibi kavramlar ile içe içedir. Gerek küçük gerek büyük işletmeler için güvenilirlik adeta her şeydir. İtibarınızı destekleyen ve müşterilerinizin geri gelmesini sağlayan temel değerlerden biri güvendir. Meslektaşlarınız ve müşterileriniz arasında güvenilir olarak itibar kazanırsanız sadık bir müşteri profiline sahip olursunuz. Bu, doğru bir iletişim için çok değerlidir. Aynı zamanda başat değerler arasındadır. Güveni inşa etmenin en önemli yollarından biri ise kuruluşların sözlerine sadık olmasıdır. Her zaman sözünüze sadık kalırsanız, işletmeniz meslektaşlarınız ve müşterileriniz arasında saygı görecektir. Aksi takdirde müşterileriniz hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bu da sonraki seferde bir rakiple çalışmayı tercih edecekleri anlamına gelir. Güven inşa etmek sadece söze sadık kalmak ile ilgili değildir. Bunun yanı sıra gerçekleşeceğinden emin olmadığınız sözleri de vermemeniz gerekir. Bu sayede beklentiler daime gerçekçi kalır.
Güvenilir bir işletme olmanın diğer adımı size kolayca ulaşmalarıdır. Müşteriler size bekledikleri zaman ve yerde rahatça ulaşmak isterler. Benzer şekilde, eğer onlara verdiğiniz bağlantıyı kullanarak web sitenize bakarlarsa ve siteniz işe yaramazsa, işletmenize olan ilgilerini de kaybedeceklerdir. Aynı zamanda sık iletişim kurmak da güvenin bir parçasıdır. Özellikle müşterilerinizin deneyimlerini etkileyecek bir değişikliği önceden bildirmelisiniz. Bu sayede iyi bir deneyim sağlanır. Tüm bu adımlar, iletişimin sürdürülebilirliği açısından olmazsa olmazdır.
Toplumsal Sorumluluk
Kârlılık için çabalamak ve bir bütün olarak topluma fayda sağlamak arasında denge kurmak giderek daha önemli gelmekte. Toplumsal / sosyal sorumluluk da işletmelerin hissedar değerini en üst düzeye çıkarır. Bunun yanı sıra tek faydası bu değildir. Yalnızca kârlılığa değil topluma da fayda sağlayacak şekilde hareket etmek demektir. Sosyal sorumluluk, yalnızca kârlı olmakla kalmayıp aynı zamanda toplumun ve çevrenin refahına da katkıda bulunmanızı sağlar. Ayrıca bu şekilde yatırımlar arayan yatırımcılar ve tüketiciler için de toplumsal sorumluluk çok değerlidir. Çağımızda giderek toplumsal sorumluluk politikaları olan kuruluşlar daha çok değer görmektedir. Şirketler, birçok yolla sorumlu bir şekilde hareket eder. Gönüllülüğü teşvik etmek, çevreye fayda sağlayacak değişiklikler yapmak, etik iş uygulamalarında yer almak ve hayır amaçlı bağış yapmak gibi. Bu nedenledir ki sürdürülebilir iletişimde etik ilkelerde devreye sosyal sorumluluk da girer.
Ayrıca yeşil politikaları benimseyen birçok şirket vardır. Bunlar, sosyal sorumluluğu iş modellerinin önemli bir parçası haline getirmiş ve bunu kârlılıktan ödün vermeden başarmıştır. Yatırımcılar ve müşteriler de giderek bu konuda daha çok bilinçlenmektedir. Gün geçtikçe daha çok insan ve kuruluş, toplumsal sorumluluğa değer veren şirketleri tercih etmektedir. Bütün bunların üzerinde, bir ahlaki zorunluluk da vardır. Eylemler ya da kayıtsız kalmak gelecek nesilleri etkileyecektir. Bu nedenle sürdürülebilir iletişimde etik ilkeler dediğimizde sosyal sorumluluk da adından söz ettirmelidir.
İnsanlara ve Fikirlere Saygı
Yukarıda bahsi geçen kavramların pek çoğu saygının da bir parçasıdır. Sürdürülebilir iletişim geliştirme süreci içerisinde odak noktalardan biri saygıdır. Bu, hem insana hem de insanlardan çıkan fikirlere saygı demektir. İnsana saygı salt ahlaki bir zorunluluk değildir. Bunun yanı sıra adil bir ortamda faaliyet göstermek için geçerlidir. Bu şartlar altında işlerini yürütmek isteyen şirketler, saygı kavramını da merkeze almalıdır. İşletmelerin faaliyetlerinde insan haklarına saygı göstermemesi ve bunları önceliklendirmemesi; çalışanları, müşterileri ve toplumu birçok yönden olumsuz etkiler. İşletmelerin çalışanlarına ödemelerini zamanında yapmamaları, çalışanların müşterilere nezaket çerçevesinde davranmaması, talep ve şikayetlerin ciddiye alınmaması buna örnektir. Bu nedenle işletmelerin insan haklarını kendi kurumsal politikalarına, kültürlerine ve günlük operasyonlarına entegre etmeleri gerekir. Ayrıca yatırımcılar, tüketiciler ve halk da işletmelerin çevre ve insan hakları üzerindeki olumlu etkilerini en üst düzeye çıkarmasını talep eder. Üstelik insan haklarına öncelik veren işletmeler uzun vadeli sürdürülebilirlik konusunda başarı kazanır.
Fikirlere saygı da insana saygının bir parçasıdır. Hem işverenlerin hem de çalışanların birbirlerine ve meslektaşlarına saygı duyması gerekliliktir. Bu gibi bir saygı ortamı, stresi azaltır. Stresin azaltılması özellikle işyerinde çalışanların sağlığı açısından önemlidir. Bunun yanı sıra, geri bildirimlere ve eleştiriye açık bir ortam da fikirlere saygı demektir. Böylelikle kuruluşlar, kendilerini daima geliştirmeye odaklanır. Toplantılardan oturumlara kadar, katılımcıların fikirleri dinlenmelidir. Ardından değerlendirilmelidir. Çalışanların önerileri kabul edilmese dahi bunun gerekçeleri saygı çerçevesinde belirtilmelidir. Tüm bunlar çalışan motivasyonunu da olumlu etkiler.
Çeşitlilik ve Kapsayıcılık
Günümüzde çeşitlilik ve katılım iş dünyasının kritik yönleridir. Sürdürülebilir iletişim eğitimleri içerisinde de bu konu sıklıkla öne çıkar. Çeşitliliği ve katılımı benimseyen şirketler, daha geniş bir müşteri, çalışan ve iş ortağı yelpazesine sahiptir. Ancak çeşitliliğin ve katılımın önemi konusunda artan farkındalığa rağmen, birçok işletme hala etkili stratejiler uygulamakta zorlanır. Oysa çeşitlilik masaya yeni bakış açıları, deneyimler ve fikirler getirir. İşletmeler çeşitliliği benimsediğinde, farklı müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılar. Böylelikle hem çalışanlar hem müşteriler için daha kapsayıcı bir ortam sağlanır. Bunun yanı sıra sürdürülebilir iletişimde etik ilkeler içerisinde yer alan kapsayıcılık, herkesin değerli, saygı duyulan ve desteklendiğini hissettiği bir ortam yaratmakla ilgilidir. İşletmeler kapsayıcılığa öncelik verdiğinde çalışanların aidiyet duygusu da artar. Katılım, önyargıların ve ayrımcılığın ortadan kalkması gibi pozitif sonuçlar için kapsayıcılık bir gerekliliktir. Tüm bunlardan ötürü çeşitlilik ve kapsayıcılık moda terimlerden ibaret değildir. Bunlar yaratıcılığı, gelişmiş müşteri ilişkilerini, daha iyi itibarı ve pek çok faydayı sağlayan unsurlardır.
İtibar ve Etik
Peki şirket itibarı nasıl gelişir? Çalışanları olduğu kadar müşterileri de etkilemek için üst düzey bir itibar gerekir. Bir şirketin itibarı, şirkete ve nasıl çalıştığına dair kamuoyu algısıdır. Örneğin, bir şirket hakkında popüler bir haber onun itibarını değiştirir. Bunun yanı sıra işletmenin müşterileri arasında ağızdan ağıza dolaşan söylentiler de olur. Üstelik genellikle bir şirketin itibarı, tüketicilerin algıları ile oluşur. Bu nedenle tüketiciler karşısında gerçek bir itibar algısı yaratmak esastır. Bu, işletmenizin büyümesini ve hatta rakiplerinizi geçmenizi sağlar.
Bunun için ise bakmanız gereken ilk noktalardan biri müşteri hizmetleriniz olmalıdır. Müşteri hizmetleri, müşterilerin olumlu bir deneyim yaşamasını sağlayacak başat aktörler arasındadır. Ancak olumsuz bir etkileşim ise itibarınızı olumsuz etkiler. Tabii ki bir diğer unsur ürün ve hizmet kalitesidir. Ürününüzün veya hizmetinizin kalitesi ve ne kadar güvenli olduğu şirketinizin itibarını belirleyecektir. Özellikle sosyal medya çağında pek çok tüketici, satın aldıkları ürün veya hizmetler ile ilgili deneyimlerini aktarmaktalar. Bu, bir yorum da olur bir ürün inceleme videosu da… Bu tür değerlendirmeler, itibarı olumlu – olumsuz yönde etkileyecektir.
Etik ise bir diğer ifade ile iş ahlakıdır. Bu, bir şirketin davranışına rehberlik eden ahlaki ilkelerdir. Bu ilkeler, şirketin diğer işletmelerle olan etkileşimi, çalışanlarına yönelik muamelesi ve müşterileriyle ilişkileri de dahil olmak üzere pek çok alandan oluşur. Bunun yanı sıra etik, şirketlerin yürürlükteki tüm yasalara uygun olarak faaliyet göstermesini sağlar. Bu açıdan bir kılavuzdur. Ayrıca güçlü bir iş ahlakına sahip şirket, kaliteli ekip üyelerini kendisine çeker. Bu gibi bir iş ortamı, iş arayanlar için de son derece caziptir. Bunun yanı sıra mevcut çalışanların işte kalma oranlarını da artırır. Çalışanlarına ve müşterilerine güçlü bir iş ahlakı çerçevesinde davranan şirketler, uzun vadeli ilişkiler de kurar. Böylesi bir şirketin, kaybettiği müşterileri geri kazanma ihtimali de yüksektir.
Lider İtibarı Algısı ve İş Ahlakı
İş hayatında meşhur bir deyiş vardır. İtibarı elde etmek seneler, onu kaybetmek dakikalar sürer. Bunun için sürekli güvenilirlik esastır. En basit hali ile iyi bir itibar, iyi bir isim demektir. Şirket itibarı genellikle tüketicilerin algısı ile şekillenirken lider itibarında paydaşlar da devreye girer. Paydaşlar devreye girdiği için lider itibarının yönetilmesi iki defa zordur. Bunun yanı sıra lider itibarı zarar gördüğünde bunun toparlanması zor ve uzun vadelidir. Burada devreye iş etiği / iş ahlakı da girer. Çalışanlarına, müşterilerine, paydaşlarına etik çerçeve içerisinde yaklaşan liderler, daha yüksek itibara sahip olur. Üstelik, bu itibar sayesinde şirketler müşterilerden ve diğer paydaşlardan daha fazla destek alır. Sürdürülebilir iletişimde etik ilkeler dediğimizde bu nedenle hem lider itibarı hem iş etiği de devreye girer. Günün sonunda lider itibarının, şirket itibarını da önemli derecede etkilediği bir gerçektir. Tüm bunlar, zincirin halkaları gibidir.
Dilerseniz, Yaprak Özer vizyonu ile Lider İletişimi eğitim olanaklarından yararlanabilirsiniz. Üst düzey yöneticiler ve kurum liderleri için ideal olan bu eğitim ile iz bırakan bir lider olma yolundaki gereklilikleri keşfedebilirsiniz.