Toplumun diğer yarısı

Hangi yarısı diyecek olabilirsiniz; “güzel” (!) yarısı!

Bildiniz; kadınlar.

Siyasiler, toplumun “diğer yarı”sından sıkça söz ediyor, hatta “zor tuttuklarını” söylüyorlar… Korku imparatorluğu!

Her gün yeni bir gündeme gözlerimizi açıyoruz. Facebook, Youtube’a kısıtlama getirme gibi önemli bir gündemi tartıştığımız anda, “kadınlar sosyal mecrada nerede?” diye sormak istedim.

Aşağıdaki araştırma  (Digital Flash – Battle of The Sexes) ABD’de yapılmış bir çalışma. Paylaşmakta ve genelleme yapmakta sakınca görmedim, çünkü, sosyal mecra dinamikleri ülke tanımıyor kanaatindeyim.

Yorumum şu, sosyal mecra kadına özgürlük sunuyor. Pek çok coğrafyada yaşayan kadın için evinde bulamadığı özgürlük bu. Özgürlükten kasıt gezip tozmak değil, fikir üretmek, dinlemek dinlenebilmek… Birey olmak. Gelişmiş ülkelerde kadının sosyal mecrada daha aktif olduğu çıkıyor ortaya, şaşıracak bir şey yok. Ekonomik güce sahip olan kadın sosyal mecrada kullanabileceği donanıma kolaylıkla sahip olabiliyor.

Yasak tartışmasını başlatanlar erkek, bununla ilgili konuşanlar da erkek. Kadınlar neden susar bilmem. Sosyal mecra ülke ve dünya gündemini sarsacak bir etki gücüne kavuştu… İlginçtir bu  mecrada, cinsiyetler arasında ilginç bir rekabet yaşanıyor. Kadınların iletişim teknolojisine erkeklerden daha hızlı adapte oldukları görünüyor.

Araştırma ilk etapta ABD’deki kullanıcı profilini kendine ölçü alıyor. Başlangıçta bu standart; az gelişmiş ülkelerin pek çoğu için genellemesi zor bir kapsam gibi geliyor kulağa. Sözü geçen grubun 144,6 milyon kişi olduğu düşünüldüğünde olay farklı bir boyuta oturuyor. Araştırma kapsamındaki kullanıcılar bir araya gelip bir ülke kursalar Rusya, Japonya ve Meksika’yı geride bırakarak dünyanın en kalabalık 8. ülkesini oluşturabiliyor.

Gelişmiş ülkelerde kadın

İletişim teknolojisinde öncü ABD’de sosyal medya kullanıcılarının yüzde 56’sını kadınlar oluşturuyor. Sosyal medya kullanan Amerikalı kadınlar bir araya gelse, ülkedeki tüm spor dallarına ait stadyumları 7 defa doldurabilecek bir kalabalık oluşturabiliyorlar. Ülke gündemini artık tribünler değil, sosyal medya belirliyor.

Kadınlar, gizlilik ayarları konusunda erkeklerden daha hassas. Erkeklerin sadece yüzde 48’i hesabını kapalı tutarken, kadınlarda bu yüzde 67’ye kadar çıkıyor. Bir arkadaşını listeden çıkarma oranı erkeklerde yüzde 58, kadınlarda bu oran da yüzde 67 seviyesinde.

Kadınların en yoğun kullandığı mecralardan biri Twitter. Araştırmaya göre, siteyi kullanan Amerikalıların yüzde 64’ünü kadınlar oluşturuyor. Kadınların Facebook’ta da yüzde 58 pay ile ağırlığı öne çıkıyor. Dakikada 300 bin durum paylaşımı yapan bu kullanıcıların büyük kısmı kadın. Kadınların yüzde 18’i, Facebook’ta her gün durum güncellemesi yaparken bu oran erkeklerde yüzde 11 seviyesinde.

Trendlere kadın yön veriyor

Kadınların yaptığı paylaşımların büyük kısmını fotoğraflar oluşturuyor. Selfie denilen çılgınlığın, hızla yayılması da bu durumun başlıca sebebi. Kadınlar sadece kendi fotoğraflarını paylaşmıyorlar, kedileri, güzel servis edilen yemekleri, bazen beğendikleri bir kıyafeti… Amerikalı Pinterest kullanıcılarının yüzde 82’sinin kadın olması bunun en canlı örneği.

www.medyailişkilerieğitimi platformunda  paylaştığımız araştırma içeriklerinde göreceksiniz; pazarlama bütçeleri içinde dijital mecranın payı sürdürülebilir şekilde artıyor. Yukarıdaki istatistikler; bu alandaki gelişmeleri hizmet ya da ürünlerine entegre etmek isteyenler için önemli veri sağlıyor. Sosyal, siyasal, ekonomik olsun, ne olursa olsun, hedef odaklı iletişim stratejisinde, kadınlar kritik kitle.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir