Yaşayan efsaneden yaşatan çözümler

O dünyanın en çok alıntı yapılan yaşayan insanı… Dilbiliminin babası Noam Chomsky, yarın yeniden Türkiye’de… Chomsky, anti-otoriter kişiliği, devletin gerekliliğini sorgulayışı yüzünden defalarca “anarşist” olmakla suçlandı. Oysa onun tek amacı alternatif bir aydın olmak.

Kimileri ona “evrenin ruhu”, kimileri “zamanımızın vicdanı” diyor. 85 yaşına merdiven dayayan Noam Chomsky, dünyanın yaşayan en önemli entelektüellerinden biri… Elini atmadığı alan neredeyse yok. Akıllı, çalışkan, karizmatik ve koyu bir aktivist. Bir alandaki uzmanlığını başka alanlarda da kullanma ve her konuya sirayet etme konusunda tam bir guru. Massachusetts Institute of Technology’de dilbilim profesörlüğünü sürdüren ve bu alanda tek otorite sayılan Noam Chomsky, daha çok bir fikir adamı olarak tanınıyor. Chomsky’den önce sözdizimi ve anlambilim birbirinden ayrı bilimler değildi. Anlamın cümle yapısından bağımsız olduğunu tüm dünyaya kabul ettirdi ve dilbilimin sınırlarını genişletti. Bugüne kadar o kadar çok şey üretti ki, çalışmalarını düzenli bir şekilde takip etmek veya tutarlı biçimde onu eleştirmeye kalkışmak çok zor.

Noam Chomsky, çağımızda aydın olmanın ne demek olduğuna ve bu kavramın içi boşaltılmış bir tanım haline getirildiğine daima dikkat çekiyor. Güncel sorunlar üzerinden açık ve anlaşılır örnekler sunuyor ve bu sorunlara çözümcü yaklaşımlar üretiyor. Yani, tüm dünyaya gerçek bir aydının sorumluluklarını kendi varlığıyla hatırlatmayı sürdürüyor. Daha önce birkaç kez Türkiye’ye gelmiş olan Chomsky, “Kürt ve Ermeni sorununu tartışabilen Türk gazeteciler çok cesur. Canı istediğinde yazan ve başına hiçbir şey gelmeyen bir New York Times muhabiri gibi değiller” diyebilecek kadar ülkemizi yakından takip ediyor.

Kitle iletişim araçlarının toplumsal rızayı imal edişine, ABD dış politikasının hegemonik emellerine ve neoliberal kapitalizme karşı katı tutumu ve eleştirel tavrıyla biliniyor. Kapitalizme alternatif olarak katılımcı ekonomi modelini savunuyor. Dilbilim, felsefe, güncel meseleler, uluslararası ilişkiler ve ABD dış politikasıyla ilgili çok sayıda makale ve kitap yazdı. Hala uluslararası arenadaki pek çok etkinlikte konuşmalar yapmaya devam ediyor.

Noam Chomsky, bu kez de İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı’na konuşmacı olarak geliyor. Yarın, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Albert Long Hall Konferans Salonu’nda gerçekleşecek konferansın konusu, Türkiye ve Oluşan Dünya Düzeni. Konferans internetten canlı yayınlanacak ve video kaydına alınacak. Kayıt, çift dilli versiyonuyla daha sonra internetten paylaşılacak.

Chomsky’nin Türkçe’ye çevrilen kitaplarından bazıları

Medya Gerçeği

Modern Çağda Entelektüellerin Rolü

Sömürgecilikten Küreselleşmeye

Terörizm Efsanesi

Terörizm Kültürü

Yaşam ve Ölüm Arasında Gazze

Yeni Dünya Düzeninde Yalanlar ve Gerçekler

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir