Yatırımcı sevdi, sevdi…

Ne sevdi, niye sevdi… Yatırımcı interneti çok sevdi. Kullanımı da arttı. Hedef kitlenize iyi hizmet vermek istiyorsanız, işe web’den başlayabilirsiniz. Büyük olasılıkla problem yaşıyorsunuz, farkında değilsiniz; en iyimser tahminle yakında yaşayacaksınız.

 

İletişime inanmıyorsanız, web sitesinin cebinizdeki kartvizitten farksız olduğunu düşünüyorsanız, lütfen bu yazıyı okumayın. Bu yazı daha önce yazdığım iletişim temelli yazılarımın web’e tercümesidir. Aşağıdaki verilerden bir tek web sitelerinin sebeplenmesi beklenemez, gelişmeler tüm iletişim araçlarını etkilemektedir. Ben bu yazıda çiçeklerden web’i seçtim.

 

Türkiye interneti çok seviyor. Dünyada interneti en çok kullanan 10. ülkeyiz. İnternet abone sayısı 33 milyona yaklaştı. Akıllı telefondan internet kullanımında gelişmekte olan ülkeler arasında yüzde 91 kullanım oranı ile lider durumdayız. Facebook kullanıcısı 31 milyonu, twitter kullanıcı sayısı ise 9 milyonu aştı…

 

Dijital dönüşüm, iletişim biçimini tümden değiştirdi. Teknolojiye en hızlı uyum sağlayan ülkelerden biri olan Türkiye, bu değişimi finans alanına da taşıyor. İnternet bankacılığı kullananların sayısı 23 milyon civarında ve bu sayı günden güne artmaya devam ediyor. Hal böyle olunca akla hemen yatırımcıların interneti ne kadar aktif kullandığı sorusu geliyor.

 

Aracı Kuruluşlar Birliği’nin (TSPAKB) son hazırladığı Sermaye Piyasaları Raporu’na göre; geçtiğimiz yıl hisse senedi işlemlerinin yüzde 25’i, VOB işlemlerinin ise yüzde 40’ı internet üzerinden yapılmış, 345 bin yatırımcı hisse senedini internet üzerinden satın almış… Yaklaşık olarak 1 milyon105 bin hisse senedi yatırımcısı bulunduğunu ve bu hesaplardan yarısına yakınında 100 TL’nin altında portföy olduğunu düşündüğümüzde 345 bin yatırımcının hiç de azımsanamayacak bir rakam olduğunu söyleyebiliriz. Aracı kurumların tüm satış kanallarına baktığımızda da internetin yüzde 25 ile en çok kullanılan kanal olduğunu görüyoruz.

 

2012 yılı sonu itibariyle internet yoluyla yatırımcılara ulaşan aracı kurum sayısı 66, bunların önemli bir kısmı hisse senedi ve Vadeli İşlemler (VOB) hizmeti sunan aracı

 

kurumlardan oluşuyor. İnternet üzerinden yapılan VOB işlem hacmi hisse senedi ile neredeyse aynı ama yatırımcı sayısında VOB, hisse senedi yatırımcılarının ancak yüzde 2’sine ulaşabiliyor. İnterneti kullanan bir hisse senedi yatırımcısının işlem başına ortalama emir büyüklüğü 6.813 TL iken, VOB yatırımcısında bu rakam 43.329 TL’yi buluyor. 2010 yılında işlem görmeye başlayan ve Türkiye için yeni bir finansal ürün olan varantlarda internet üzerinden işlem yapan yatırımcı sayısının kısa sürede 10 bini aşarak VOB işlemlerinin üzerine çıktığı görülüyor. Belli ki, yatırımcı daha karmaşık finansal ürünlerde interneti çok daha hızlı kullanmaya başlamış.

 

Rakamlar yeni bir dönemin kapılarını araladığımızı gösteriyor. Yatırımcı internette işlem yapıyor, araştırmalarını internet üzerinden gerçekleştiriyor. Hazırlanan raporlar, sunulan grafikler, açıklanan finansal tablolar hepsi yatırımcının hizmetine internet üzerinden sunuluyor. Yatırımcı daha fazla bilgi ve içeriğe, çok daha hızlı bir şekilde ulaşmayı istiyor. Bunun için daha fazla içeriğin, yatırımcının anlayacağı bir dilde sunulması gerekiyor.

 

Doğru içerik üretimi ise yatırım uzmanları ile içerik uzmanlarının sıkı işbirliğini gerektiriyor. Yatırımcı için neyin gerekli olduğunu finans uzmanları, nasıl bir dil kullanılacağını, dijital trendleri, grafik ve etkili fotoğraf kullanımını, etkili raporlamayı da içerik uzmanları yorumlayabilirler. Daha fazla yatırımcıyı internete çekmek için doğru içeriği, hızlı ve etkili bir şekilde sunabilecek ekiplerle çalışmak başlangıç için iyi bir adım olabilir…

 

İnternet İşlemleri  

2011                 2012

 

Değişim

Aracı Kurum Sayısı 66                    66 %0
Hisse Senedi

Yatırımcı Sayısı

 

383.732           344.900

 

%-9.9

İşlem Sayısı 54.984.643      45.432.569 %-17.4
Hacim (mn. TL)

İçerik

343.276           309.546 %-9.9
Departman Bazında Hisse Senedi İşlem Hacmi Dağılımı
İnternet % 24.9 %25.0
Yurtiçi Satış % 22.1 %21.3
Acenteler %16.9 %16.3
Yurtdışı Satış %15.4 %17.1
Şubeler %12.5 %10.9
Diğer % 8,2 %9,4
Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı    

Mecra                                                             Kullanıcı sayıları

İnternet kullanıcı sayısı                                   32,7 milyon (Sabit+Mobil)

Facebook kullanıcı sayısı                                 31,2 milyon

 

Twitter                                                            9,6 milyon

Instagram                                                        3 milyon

 

Web sitenizi ayağa kaldırmak için daha fazla beklemek, kendi ayağınıza kurşun sıkmak gibi. Web deyince yalnızca tasarım, flash uygulamalar, afilli görüntü diye hüküm vermek, Sarayburnu’ndan denize atlamak demek. Teknoloji, estetik, içerik ve iletişim; kurum içi pazarlama stratejinizle el ele verecek.

 

İyi çalışmalar dilerim.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir